posírozás

beverés

posírozás
Fűszeres, általában savanykás lében, lassan, gyöngyözve forraló, rövid idejű főzés...

Elsősorban halat és tojást posírozunk. Célja nem a puhítás, hanem az alapanyag nyers voltának elvétele.
A tojás kivételével, többnyire kevés folyadékban történik, mely lehet fűszeres víz, húsleves, citromlé, bor, alaplevek, paradicsomlé az étel jellegének megfelelően. Az eljárás kis hőfokon, fedő alatt a lét csak pezsegtetve, viszonylag rövid ideig történik. A posírozást sütőben is elvégezhetjük, ezt elsősorban halaknál alkalmazzuk. A posírozáskor használt lét önmagában vagy mártásnak elkészítve az étel mellé tálaljuk. Gyakorta tojást posírozunk, mely bő sós vízben történik, melyhez bőven adható ecet, citromlé vagy bor. Posírozásnak tekinthető, a fondühöz hasonlóan történő kisebb húsfalatok húslevesben való elkészítése. Lásd: kínai konyha Mongol fazék nevű étele.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció