kandírozás

kandírozás
A legkülönfélébb gyümölcsök, egyes zöldségfélék és fűszerek cukorban való tartósítása

Alma kandírozása:
Válasszuk ki a puhább húsú, érett almákat. Mosás, hámozás és a magház eltávolítása után egyenletesen egyenletesen szeljük fel, és főzzük meg citromsavas vízben. Közben készítsük el a szirupot. A megtisztított alma mennyiségéhez egyenlő arányban főzzük a szirupot: 0,5 liter vízben 1 kg almához 1 kg kristálycukrot. Az almát széles aljú lábosba rakjuk le, és öntsük le kb. 50-61 fokra lehűlt sziruppal. Hűvös helyen lefedve 1 napig álljon. Másnap szűrjük le a szirupot. Főzzük fel újra, és vegyük le a tűzről, majd 10 perc múlva öntsük vissza az almadarabokra. Tegyük 180 percre langyos sütőbe, majd szedjük ki szűrőkanállal, helyezzük zsírpapírra, és szobahőmérsékleten szárítsuk meg.

Citrom- és narancshéj kandírozása:
Általában a vastag héjú narancs vagy citrom a legalkalmasabb. Alapos mosás után vágjuk le a vastag fehér részt. A megtisztított, laskára vágott sárga részt 3 napig áztassuk hideg vízben - naponta reggel és este vizet cserélve. A negyedik nap forraljuk új vízben 10 percig, majd öblítsük le hideg vízben. Ezekre a műveletekre azért van szükség, hogy a héjak elveszítsék a keserű ízt. Majd tegyük zománcos lábasba, rétegenként szórjunk rá 1 cm vastagságban porcukrot, és kis lángon folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor szálasodni kezd (ha egy kanállal kiemeljük szálat húz magával), és a héjak már nem tapadnak össze. Rakjuk le szárító tálcára, és 50 fokos langyos sütőben szárítsuk meg. Kis üvegekbe zárva sokáig eláll. A rétegeket porcukorral szórjuk meg. Sütésnél jól használhatjuk.

Cseresznye kandírozása:
A szép, egészséges, nagy szemű cseresznyét érdemes kandírozni. Megmossuk, 10 percig főzzük, majd kimagozzuk és lemérjük. Minden kilóhoz 1 kg kristálycukrot és 0,5 dkg citromsavat veszünk, és ezeket jól elkeverjük a cseresznyével. Tegyük lefedve hűvös helyre. Így álljon 2 napon át, majd a 3. napon 5 percig gyenge tűzön főzzük. Ezután a cseresznyéről szűrjük le a szirupot, folytonos keverés mellett óvatosan főzzük fel, és ha langyosra hűlt, ismét öntsük a cseresznyére. Ezt még ismételjük 2 napon át. Majd szedjük ki a cseresznyéket a cukorszirupból, és langyos sütőben szárítsuk meg. Széles szájú üvegben tároljuk, molinóval (ritka szövésű vászonnal) letakarva.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
kandírozás
Konyhai kisokos Verő Juli, Jámbor Zsóka
Konyhai kisokos
(Food Time Kiadó, 2003)

Rohanó életünkben egyre több dolgot kapunk készen. Gyorsétteremben étkezünk, a hipermarketekben szinte mindent megvásárolhatunk, a zsebünkben magunkkal vihetjük az egész irodát, így bárhol és bármikor elérhetők vagyunk a világ... bővebben...
recepttár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!