habarás

habarás
Tejfölhöz,tejszínhez vagy tejhez lisztet keverünk és a forrásban lévő ételhez adjuk sűrítés céljából

A habarás nem más, mint egy olyan sűrítési eljárás, melynek során a liszttel elkevert tejfölt vagy tejszínt (esetenként tojássárgáját ), kevés hideg vízzel elkeverve, mindig szűrőn áteresztve a sűrítendő ételbe tesszük, s jól kiforraljuk.
A habarást többnyire hideg gyümölcslevesek, mártások és egyes főzelékek készítésénél használjuk. Az „idei” káposzta, fejtett- és zöldbab ételek sűrítésére a habarás alkalmasabb, mint a rántás, mert ez az eljárás jobban engedi a primőrök finom, „újdonság” ízeit érvényesülni. Legtöbb ételünk habarásához, dúsításához és ízesítéséhez tanácsos tejfölt használni, mivel ezek élvezeti értékét jelentősen fokozza a benne rejlő finom, diszkrét, savanykás íz.
A tejszín viszont egyes mártások és minden gyümölcsleves habarására alkalmasabb. Amennyiben a készülő ételbe nem kívánunk több folyadékot juttatni, úgy a hőkiegyenlítéses módszert alkalmazzuk. Ez úgynevezett hőkiegyenlítéses eljárással történik, amikor a habarékhoz a forró főzővízből apró adagokat adunk folytonos keverés mellett és amikor hőmérsékletük közel azonos, az ételbe keverjük és habverővel alaposan eldolgozzuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció