feljavítás

montírozás

feljavítás
Más néven montírozás, amikor a tálalás előtt egyes ételekbe vajat keverünk, vagy a tetejére morzsoljuk a vajat...

Krémleveseket, mártásokat, fehér főzelékeket egyéb ételeket tálalás előtt apró darabokra tördelt vaj hozzáadásával javítjuk fel. A vajat a meleg ételhez adjuk, habverővel keverjük mindaddig amíg a vaj teljesen felolvad. Ezzel részben a tápértékét, ízét javítjuk az ételnek, másrészt bársonyossá tesszük. A feljavítás után az ételt ne forralkuk tovább. Ha a vajat nem keverjük az ételbe, csak a tetejére morzsoljuk akkor megakadályozzuk bebőrösödését és felszíne szép fényes marad. Ezt az eljárást montírozásnak nevezzük. Vaj helyett egyes ételekhez - pl. tejbegríz - tejszínt is adhatunk, vagy más ételek esetében tejfölt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció