borsó

chícharos, Erbsen, peas, piselli, pois

borsó
A legkedveltebb hüvelyes zöldségnövényünk. Konyhai felhasználása nagyon sokoldalú, s a modern tartósító eljárásoknak köszönhetően már nem csak a tavasz hírnökeként, hanem egész évben fogyaszthatjuk...

Származása és elterjedése

Őshazája Afganisztán, Abesszínia területein van. Időszámításunk előtt 4-5000 évvel már termesztették Egyiptomban és a Földközi-tenger vidékén. Magyarország területén bronzkori leletekben megtalálták. Természetesen ebben a korai termesztési szakaszban a szárított formát fogyasztották. A zsenge állapotban fogyasztott zöldborsóról az első feljegyzések a 16-17. századra tehetők.

Beltartalmi értéke

Szénhidrát és fehérje tartalma magas. Fehérjében gazdagabb a zöldborsó, mint a zöldbab. Tartalmaz B1-B2-B3-B6-A és C vitamint, vasat, magnéziumot, kalciumot és foszfort. Kalória értéke a burgonyáéhoz hasonló, de fehérje tartalma háromszorosa a burgonyáénak.

Típusai

Három típusát termesztjük:
1./ cukorborsó – hüvelyével együtt fogyasztjuk, mint a zöldbabot, előkészíteni is ugyanúgy kell, vagyis szálkátlanítani kell a hüvelyeket. Hüvelye szélesebb, laposabb, mint a többi borsóé, s nagyon zsenge állapotban, a magok kifejlődése előtt szedik le. Sajnos az utóbbi évtizedekben a cukorborsó eltűnt a hazai termesztésből. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a termesztése nem gépesíthető jól, mivel ugyanúgy felfut, mint a karós bab. Az ötvenes-hatvanas években a legtöbb házi kertben még megtalálható volt, a kerítésekre felfuttatva még díszített is szép lilás rózsaszín virágaival.
2./ kifejtőborsó- magjuk éretten sima, nem töppedt. Rövid tenyészidejű fajták tartoznak ebbe a csoportba.
3./ velőborsó – magjuk éretten töppedt, ráncos. Hosszú tenyészidejű fajták tartoznak ide.

Vásárlási tanács

Hüvelyes zöldborsó vásárlásánál arra figyeljünk, hogy a hüvelyek szép zöld színűek, üdék legyenek, kifejtésnél a hüvely roppanva nyíljon ki. A szemeknek szintén üde zöld színűnek, nem ráncosaknak kell lenniük. Általában finomabb a zöldborsó ha a hüvelyben lazán állnak a szemek. Frissen, mélyhűtve és konzerválva vásárolhatjuk meg. A száraz borsó is fontos szerepet tölt be a konyhákban. A száraz borsót héj nélkül, felezett borsóként vásárolhatjuk meg, mind zöld, mind sárga színű változata kedvelt és ismert. Főzés előtt langyos vízben tanácsos áztatni, általában egy éjszakán keresztül. Az áztatólevet minden esetben kiöntjük, nem használjuk fel a főzésnél.

Konyhai felhasználása

A magyar konyha általában nem fűszerezi a zsenge zöldborsót, hagyja érvényesülni az igazán finom saját ízanyagait. Egyedül a zöldpetrezselymet tudjuk hozzá ajánlani. Levesként, főzelékként fogyasztjuk, egyes rizottók, hideg saláták fontos alkotórésze is lehet.
A száraz borsóból levest, főzeléket, pürét készíthetünk. Lisztformában is gyakran használják. Fűszerként a babérlevelet és a fokhagymát ajánljuk a száraz borsókhoz.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció