fejes saláta

lattuga, lechuga, lettuce, Salat

fejes saláta
Ehető levelű, többnyire nyersen fogyasztott zöldség..

Származása, elterjedése

Több mint kétezer évvel ezelőtt Egyiptomban már fogyasztották. Az első írásos feljegyzések a mai Olasz- és Görögország területéről maradtak fenn. A Földközi-tenger környékén őshonos. A fejes saláta őse a Lettuca sativa, mely nálunk is vadon terem. Ez a saláta nem fejesedik és az íze keserű.
A Magyarországon leggyakrabban előforduló fejes saláta, nagy fejű, aránylag puha levelű.

Beltartalma

C-B1-B2 és B6 vitamint kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz.

Konyhai felhasználása

Általában nyersen, salátaként különböző öntetekkel vagy ecetes lével fogyasztjuk, de készíthető belőle leves és főzelék is. Elkészítésekor a leveleket a torzsáról lbontjuk, majd kisebb darabokra tépjük. Sose vágjuk össze késsel, mert a fém a salátában lévő C-vitamint károsítja. Nagyon fontos, hogy a levelek szárazak legyenek, mert például az olajos mártások így jobban tapadnak rá, s a nedvesség a mártásokat is hígítja, a saláta ízét és a ropogósságát is csökkenti.

Tárolása

A saláta magas víztartalma miatt nagyon sérülékeny. Ha lehet csak az elkészítés napján vegyük meg. Alapszabály, hogy minél lágyabbak a levelei, annál hamarabb kell felhasználni.
Ha mindenképpen tárolni szeretnénk egy rövid ideig, akkor mossuk meg, de sose áztassuk, majd tiszta konyharuha között itassuk le róla a nedvességet. Ezután műanyag tasakba csomagolva a hűtőszekrény legkevésbé hideg részében tároljuk.

Vásárlási tanács

Mindig élénkzöld színű, sosem fonnyadt vagy hervad levelű salátát válasszunk. A salátafej akko jó, ha tömör és rugalmas. Ez a frissesség nagyon fontos, mert a saláta az állás során veszít a vitaminértékéből.

Tippek, fortélyok

Hogyan tarthatjuk frissen a fejes salátát és a spenótot?
2-3 napig frissen tarthatjuk a salátát és spenótot, ha a leveleiket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és műanyag zacskóba töltve hűvös helyen tároljuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Guggenbuhl, Jean-Philippe
Kiadó: Pesti Szalon Kiadó (1994)

Semmi sem étvágygerjesztőbb egy friss salátánál. Az sem utolsó szempont, hogy a salátafélék kis...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

111 gombás étel 111 gombás étel
Szerző: Harasztosi Lujza
Kiadó: Helios Kiadó (1997)

Amikor kitaláltuk ezt a sorozatot, akkor csupán annyit tudtunk, hogy azt a gyűjteményt, amely ott van abban a...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

77 tavaszi menü 77 tavaszi menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)

Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

33 salátakülönlegesség 33 salátakülönlegesség
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

Könnyű nyári ebéd, mutatós előétel vagy ínyenc vendégváró különlegesség - 33-as receptsorozatunk újabb...

101 friss saláta 101 friss saláta
Szerző: Nilsen, Angela
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Miért kellene a salátáknak unalmasnak lenniük? Manapság annyiféle salátából és zöld fűszerből...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Szenzációs saláták Szenzációs saláták
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A világ szinte valamennyi országában kedvelt étel a saláta. Készíthetünk hús-, hal-, zöldségfélékből,...