fejes saláta
lattuga, lechuga, lettuce, Salat
Származása, elterjedése
Több mint kétezer évvel ezelőtt Egyiptomban már fogyasztották. Az első írásos feljegyzések a mai Olasz- és Görögország területéről maradtak fenn. A Földközi-tenger környékén őshonos. A fejes saláta őse a Lettuca sativa, mely nálunk is vadon terem. Ez a saláta nem fejesedik és az íze keserű.
A Magyarországon leggyakrabban előforduló fejes saláta, nagy fejű, aránylag puha levelű.
Beltartalma
C-B1-B2 és B6 vitamint kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz.
Konyhai felhasználása
Általában nyersen, salátaként különböző öntetekkel vagy ecetes lével fogyasztjuk, de készíthető belőle leves és főzelék is. Elkészítésekor a leveleket a torzsáról lbontjuk, majd kisebb darabokra tépjük. Sose vágjuk össze késsel, mert a fém a salátában lévő C-vitamint károsítja. Nagyon fontos, hogy a levelek szárazak legyenek, mert például az olajos mártások így jobban tapadnak rá, s a nedvesség a mártásokat is hígítja, a saláta ízét és a ropogósságát is csökkenti.
Tárolása
A saláta magas víztartalma miatt nagyon sérülékeny. Ha lehet csak az elkészítés napján vegyük meg. Alapszabály, hogy minél lágyabbak a levelei, annál hamarabb kell felhasználni.
Ha mindenképpen tárolni szeretnénk egy rövid ideig, akkor mossuk meg, de sose áztassuk, majd tiszta konyharuha között itassuk le róla a nedvességet. Ezután műanyag tasakba csomagolva a hűtőszekrény legkevésbé hideg részében tároljuk.
Vásárlási tanács
Mindig élénkzöld színű, sosem fonnyadt vagy hervad levelű salátát válasszunk. A salátafej akko jó, ha tömör és rugalmas. Ez a frissesség nagyon fontos, mert a saláta az állás során veszít a vitaminértékéből.
Tippek, fortélyok
2-3 napig frissen tarthatjuk a salátát és spenótot, ha a leveleiket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és műanyag zacskóba töltve hűvös helyen tároljuk.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)
Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)
Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)
"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Szalay Kiadó (2004)
Végre itt az üde, hamvas, pirospozsgás nyár!Újra rengeteg friss gyümölcs és zöldség vár ránk, hogy...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)
A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)
Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)
Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)
A saláta mindig valódi élvezetet ígér. Lehet étvágygerjesztő előétel, ízletes köret, könnyű...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)
"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Szerző: Guggenbuhl, Jean-Philippe
Kiadó: Pesti Szalon Kiadó (1994)
Semmi sem étvágygerjesztőbb egy friss salátánál. Az sem utolsó szempont, hogy a salátafélék kis...

Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)
Ízletes, tápláló és laktató receptek minden alkalomra. Több mint 130 csábító salátaötlet. Minden...