fejes saláta

lattuga, lechuga, lettuce, Salat

fejes saláta
Ehető levelű, többnyire nyersen fogyasztott zöldség..

Származása, elterjedése

Több mint kétezer évvel ezelőtt Egyiptomban már fogyasztották. Az első írásos feljegyzések a mai Olasz- és Görögország területéről maradtak fenn. A Földközi-tenger környékén őshonos. A fejes saláta őse a Lettuca sativa, mely nálunk is vadon terem. Ez a saláta nem fejesedik és az íze keserű.
A Magyarországon leggyakrabban előforduló fejes saláta, nagy fejű, aránylag puha levelű.

Beltartalma

C-B1-B2 és B6 vitamint kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz.

Konyhai felhasználása

Általában nyersen, salátaként különböző öntetekkel vagy ecetes lével fogyasztjuk, de készíthető belőle leves és főzelék is. Elkészítésekor a leveleket a torzsáról lbontjuk, majd kisebb darabokra tépjük. Sose vágjuk össze késsel, mert a fém a salátában lévő C-vitamint károsítja. Nagyon fontos, hogy a levelek szárazak legyenek, mert például az olajos mártások így jobban tapadnak rá, s a nedvesség a mártásokat is hígítja, a saláta ízét és a ropogósságát is csökkenti.

Tárolása

A saláta magas víztartalma miatt nagyon sérülékeny. Ha lehet csak az elkészítés napján vegyük meg. Alapszabály, hogy minél lágyabbak a levelei, annál hamarabb kell felhasználni.
Ha mindenképpen tárolni szeretnénk egy rövid ideig, akkor mossuk meg, de sose áztassuk, majd tiszta konyharuha között itassuk le róla a nedvességet. Ezután műanyag tasakba csomagolva a hűtőszekrény legkevésbé hideg részében tároljuk.

Vásárlási tanács

Mindig élénkzöld színű, sosem fonnyadt vagy hervad levelű salátát válasszunk. A salátafej akko jó, ha tömör és rugalmas. Ez a frissesség nagyon fontos, mert a saláta az állás során veszít a vitaminértékéből.

Tippek, fortélyok

Hogyan tarthatjuk frissen a fejes salátát és a spenótot?
2-3 napig frissen tarthatjuk a salátát és spenótot, ha a leveleiket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és műanyag zacskóba töltve hűvös helyen tároljuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

33 saláta és hidegtál 33 saláta és hidegtál
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

155 étel a szabadban 155 étel a szabadban
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Burgonya Burgonya
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Szenzációs saláták Szenzációs saláták
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A világ szinte valamennyi országában kedvelt étel a saláta. Készíthetünk hús-, hal-, zöldségfélékből,...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

A legfinomabb saláták A legfinomabb saláták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Thai ízek Thai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az...