fejes saláta

lattuga, lechuga, lettuce, Salat

fejes saláta
Ehető levelű, többnyire nyersen fogyasztott zöldség..

Származása, elterjedése

Több mint kétezer évvel ezelőtt Egyiptomban már fogyasztották. Az első írásos feljegyzések a mai Olasz- és Görögország területéről maradtak fenn. A Földközi-tenger környékén őshonos. A fejes saláta őse a Lettuca sativa, mely nálunk is vadon terem. Ez a saláta nem fejesedik és az íze keserű.
A Magyarországon leggyakrabban előforduló fejes saláta, nagy fejű, aránylag puha levelű.

Beltartalma

C-B1-B2 és B6 vitamint kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz.

Konyhai felhasználása

Általában nyersen, salátaként különböző öntetekkel vagy ecetes lével fogyasztjuk, de készíthető belőle leves és főzelék is. Elkészítésekor a leveleket a torzsáról lbontjuk, majd kisebb darabokra tépjük. Sose vágjuk össze késsel, mert a fém a salátában lévő C-vitamint károsítja. Nagyon fontos, hogy a levelek szárazak legyenek, mert például az olajos mártások így jobban tapadnak rá, s a nedvesség a mártásokat is hígítja, a saláta ízét és a ropogósságát is csökkenti.

Tárolása

A saláta magas víztartalma miatt nagyon sérülékeny. Ha lehet csak az elkészítés napján vegyük meg. Alapszabály, hogy minél lágyabbak a levelei, annál hamarabb kell felhasználni.
Ha mindenképpen tárolni szeretnénk egy rövid ideig, akkor mossuk meg, de sose áztassuk, majd tiszta konyharuha között itassuk le róla a nedvességet. Ezután műanyag tasakba csomagolva a hűtőszekrény legkevésbé hideg részében tároljuk.

Vásárlási tanács

Mindig élénkzöld színű, sosem fonnyadt vagy hervad levelű salátát válasszunk. A salátafej akko jó, ha tömör és rugalmas. Ez a frissesség nagyon fontos, mert a saláta az állás során veszít a vitaminértékéből.

Tippek, fortélyok

Hogyan tarthatjuk frissen a fejes salátát és a spenótot?
2-3 napig frissen tarthatjuk a salátát és spenótot, ha a leveleiket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és műanyag zacskóba töltve hűvös helyen tároljuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

77 tavaszi menü 77 tavaszi menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)

Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

1 millió menü 1 millió menü
Szerzők: Halmos Mónika, Korpádi Péter
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2007)

A változatos étkezéshez sok ötlet kell. Hétfő, kedd, szerda... telnek a napok, és sokszor gondban vagyunk, mi...

33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

816 ízletes étel 816 ízletes étel
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2006)

Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Saláták Saláták
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Ízletes, tápláló és laktató receptek minden alkalomra. Több mint 130 csábító salátaötlet. Minden...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...