fejes saláta

lattuga, lechuga, lettuce, Salat

fejes saláta
Ehető levelű, többnyire nyersen fogyasztott zöldség..

Származása, elterjedése

Több mint kétezer évvel ezelőtt Egyiptomban már fogyasztották. Az első írásos feljegyzések a mai Olasz- és Görögország területéről maradtak fenn. A Földközi-tenger környékén őshonos. A fejes saláta őse a Lettuca sativa, mely nálunk is vadon terem. Ez a saláta nem fejesedik és az íze keserű.
A Magyarországon leggyakrabban előforduló fejes saláta, nagy fejű, aránylag puha levelű.

Beltartalma

C-B1-B2 és B6 vitamint kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz.

Konyhai felhasználása

Általában nyersen, salátaként különböző öntetekkel vagy ecetes lével fogyasztjuk, de készíthető belőle leves és főzelék is. Elkészítésekor a leveleket a torzsáról lbontjuk, majd kisebb darabokra tépjük. Sose vágjuk össze késsel, mert a fém a salátában lévő C-vitamint károsítja. Nagyon fontos, hogy a levelek szárazak legyenek, mert például az olajos mártások így jobban tapadnak rá, s a nedvesség a mártásokat is hígítja, a saláta ízét és a ropogósságát is csökkenti.

Tárolása

A saláta magas víztartalma miatt nagyon sérülékeny. Ha lehet csak az elkészítés napján vegyük meg. Alapszabály, hogy minél lágyabbak a levelei, annál hamarabb kell felhasználni.
Ha mindenképpen tárolni szeretnénk egy rövid ideig, akkor mossuk meg, de sose áztassuk, majd tiszta konyharuha között itassuk le róla a nedvességet. Ezután műanyag tasakba csomagolva a hűtőszekrény legkevésbé hideg részében tároljuk.

Vásárlási tanács

Mindig élénkzöld színű, sosem fonnyadt vagy hervad levelű salátát válasszunk. A salátafej akko jó, ha tömör és rugalmas. Ez a frissesség nagyon fontos, mert a saláta az állás során veszít a vitaminértékéből.

Tippek, fortélyok

Hogyan tarthatjuk frissen a fejes salátát és a spenótot?
2-3 napig frissen tarthatjuk a salátát és spenótot, ha a leveleiket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és műanyag zacskóba töltve hűvös helyen tároljuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

500 saláta 500 saláta
Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Az 500 saláta azoknak szól, akik szeretik a gyorsan elkészíthető, egészséges és friss ételeket. Azoknak,...

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

A legfinomabb saláták A legfinomabb saláták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

77 nyári menü 77 nyári menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Szalay Kiadó (2004)

Végre itt az üde, hamvas, pirospozsgás nyár!Újra rengeteg friss gyümölcs és zöldség vár ránk, hogy...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

101 friss saláta 101 friss saláta
Szerző: Nilsen, Angela
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Miért kellene a salátáknak unalmasnak lenniük? Manapság annyiféle salátából és zöld fűszerből...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...