radicchio saláta
radicchio, vörös cikória
Származása, változatai
Míg a cikória termesztését Belgiumban, úgy a radicchio-ét Olaszországban fejlesztették tökélyre. Nagyon sok formája ismert, lehet zöld, vagy vörös levelű. Van hosszúkás és kerek levelű változata. A nyári változatai a fejes salátára, a téli változatai a lila káposztára emlékeztetnek. Íze a savanykástól a keserűig változó. Levelei általában ropogósak, és kissé kesernyések.
Beltartalma, élettani hatása
A benne lévő intybin nevű anyagtól enyhén kesernyés ízű. A vitamint, magnéziumot, káliumot tartalmaz. Vértisztító hatása van, s álmatlanság ellen is jó hatású. Kedvezően hat az érrendszerre.
Konyhai felhasználása
Salátaként vagy hidegbüfé díszítő elemeként használjuk. A hervadt leveleket eltávolítjuk, a torzsa végét kissé levágjuk. Hideg vízben lemossuk, konyharuhán megszárítjuk, majd leválasztjuk a leveleket, és egészben vagy apróra vágva feldolgozzuk.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)
Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)
A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)
A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Az 500 saláta azoknak szól, akik szeretik a gyorsan elkészíthető, egészséges és friss ételeket. Azoknak,...

Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)
Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Szerző: Guggenbuhl, Jean-Philippe
Kiadó: Pesti Szalon Kiadó (1994)
Semmi sem étvágygerjesztőbb egy friss salátánál. Az sem utolsó szempont, hogy a salátafélék kis...

Szerző: Nilsen, Angela
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Miért kellene a salátáknak unalmasnak lenniük? Manapság annyiféle salátából és zöld fűszerből...

Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)
A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)
Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)
Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)
Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem...

Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)
A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

Kiadó: Vince Kiadó (2009)
A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...