rebarbara

rabarbaro, Rhabarber, rhubarb, rhubarbe

rebarbara
Nyersen nem ehető zöldség, amelynek levélnyelét hasznosítják...

Származása és elterjedése

Észak- és Kelet-Ázsia, Kína hegyvidéki területe , Mongólia, Kelet-Tibet az őshazája. Elsőként i.e. 2700 körül említették kínai források. Európában angol közvetítéssel terjedt el. Egészen a 18. századig elsősorban gyógynövényként ismerték, s csak az ezt követő időszakban kezdték ételként is megkedvelni. A környezetünkben Németországban, Lengyelországban is a kedvelt zöldségnövények közé tartozik.
Ma már melegházakban termesztik, így minden évszakban kapható. Ez a fajta pirosabb és puhább szárú, míg a szabadföldi rebarbara szára zöldes és fás, rendszerint meg is kell hámozni.

Beltartalmi értéke, élettani hatásai

Ásványi anyagokat, növényi savakat, C vitamint, aminósavat tartalmaz. Régi kínai feljegyzések már említik, hogy már az időszámításunk előtti időkben a levélnyeleket nyersen fogysztva gyógynövényként, hashajtóként alkalmazták. Vér- és vesetisztító hatású. Ismert a máj és az epe vádelmében játszott szerepe is (kivonatából gyógyhatású szereket készítenek), de enyhítheti az aranyeres panaszokat is. Szoptatós anyáknál fokozza a tejkiválasztást. a belőle készült por fogmosásra is használható, segíti a szájbetegségek gyógyulását.

Konyhai felhasználása

Fogyasztásra erőteljes levélnyeleit (szárát) használjuk, mert a levelek mérgező oxálsavat tartalmaznak. A friss levélnyelek reccsenve elpattannak. A pirosas színű levélnyelűek íze kellemesebb. Felhasználás előtt a levélnyeleket meg kell hámozni, cukros vízben megfőzni. Finom krémleves, kompót készíthető belőle, nagyon finom sütemények töltésére (mint az alma). Fűszerek közül a fahéj és az ánizs illik hozzá. A tavasszal kapható fiatal, vékony rebarbaraszárak  sütemények készítéséhez a legmegfelelőbbek. Befőzéssel azonban érdemes kivárni az idény végét, mivel az érett rebarbara alkalmas a lekvár készítéséhez.

Vásárlási tanács

Mindig ropogós-friss és töretlen rebarbarát vásároljunk. A pirosas szárú rebarbara édesebb.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük újra ropogóssá a megpuhult rebarbarát?
Tegyük a megpuhult rebarbarát kb. 30 percre citromos hideg vízbe, és újra ropogóssá válik.
Hogyan kerülhetjük el a rebarbara túlcukrozását?
A rebarbarát csak főzése és lehűtése után édesítsük, akkor nem fogjuk túlcukrozni.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

33 padlizsán recept 33 padlizsán recept
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Compu-Typo Kft. (0)

A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Vicces kölyökkaják Vicces kölyökkaják
Kiadó: Vince Kiadó (2012)

Egyszerűen elkészíthető látványos szendvicsek, bolondos zsemlék és más péksütemények – hogy a gyerekek...

Zöldségek Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

Ínycsiklandó zöldségfélék Ínycsiklandó zöldségfélék
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Paradicsom, gomba, uborka, sárgarépa, karfiol, cukkíni - a fejes, szálas, leveles zöldségek megannyi színt és...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

33 salátakülönlegesség 33 salátakülönlegesség
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

Könnyű nyári ebéd, mutatós előétel vagy ínyenc vendégváró különlegesség - 33-as receptsorozatunk újabb...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Kapcsolódó cikkek