rebarbara

rabarbaro, Rhabarber, rhubarb, rhubarbe

rebarbara
Nyersen nem ehető zöldség, amelynek levélnyelét hasznosítják...

Származása és elterjedése

Észak- és Kelet-Ázsia, Kína hegyvidéki területe , Mongólia, Kelet-Tibet az őshazája. Elsőként i.e. 2700 körül említették kínai források. Európában angol közvetítéssel terjedt el. Egészen a 18. századig elsősorban gyógynövényként ismerték, s csak az ezt követő időszakban kezdték ételként is megkedvelni. A környezetünkben Németországban, Lengyelországban is a kedvelt zöldségnövények közé tartozik.
Ma már melegházakban termesztik, így minden évszakban kapható. Ez a fajta pirosabb és puhább szárú, míg a szabadföldi rebarbara szára zöldes és fás, rendszerint meg is kell hámozni.

Beltartalmi értéke, élettani hatásai

Ásványi anyagokat, növényi savakat, C vitamint, aminósavat tartalmaz. Régi kínai feljegyzések már említik, hogy már az időszámításunk előtti időkben a levélnyeleket nyersen fogysztva gyógynövényként, hashajtóként alkalmazták. Vér- és vesetisztító hatású. Ismert a máj és az epe vádelmében játszott szerepe is (kivonatából gyógyhatású szereket készítenek), de enyhítheti az aranyeres panaszokat is. Szoptatós anyáknál fokozza a tejkiválasztást. a belőle készült por fogmosásra is használható, segíti a szájbetegségek gyógyulását.

Konyhai felhasználása

Fogyasztásra erőteljes levélnyeleit (szárát) használjuk, mert a levelek mérgező oxálsavat tartalmaznak. A friss levélnyelek reccsenve elpattannak. A pirosas színű levélnyelűek íze kellemesebb. Felhasználás előtt a levélnyeleket meg kell hámozni, cukros vízben megfőzni. Finom krémleves, kompót készíthető belőle, nagyon finom sütemények töltésére (mint az alma). Fűszerek közül a fahéj és az ánizs illik hozzá. A tavasszal kapható fiatal, vékony rebarbaraszárak  sütemények készítéséhez a legmegfelelőbbek. Befőzéssel azonban érdemes kivárni az idény végét, mivel az érett rebarbara alkalmas a lekvár készítéséhez.

Vásárlási tanács

Mindig ropogós-friss és töretlen rebarbarát vásároljunk. A pirosas szárú rebarbara édesebb.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük újra ropogóssá a megpuhult rebarbarát?
Tegyük a megpuhult rebarbarát kb. 30 percre citromos hideg vízbe, és újra ropogóssá válik.
Hogyan kerülhetjük el a rebarbara túlcukrozását?
A rebarbarát csak főzése és lehűtése után édesítsük, akkor nem fogjuk túlcukrozni.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Zöldségek Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

Burgonya- és tésztasaláták Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

33 cukkini recept 33 cukkini recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Kurír Lap- és Könyvkiadó (1992)

Az uborka és a tök házasságából származó cukkini két távoli vidékről, Mexikóból és Nyugat-Indiából...

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Különleges köretek könyve Különleges köretek könyve
Szerzők: Eisenstock Ildikó, Pákozdi Judit
Kiadó: Gladiátor Kiadó (2000)

A köretek a magyar konyha mostohagyermekei. Egy háziasszony hírnevét remek húsételek, titkos receptúrájú...

A legfinomabb vegetáriánus ételek A legfinomabb vegetáriánus ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Kapcsolódó cikkek