póréhagyma
Lauch, leek, párhagyma, poireau, porro, puerro
Jellegzetességei, származása
Hagymája alig szélesedik ki, levelei szélesek. Legértékesebb része az alsó fehér rész. Enyhe, kissé édeskés ízű.
A Földközi-tenger mellékéről származik, ahol a mai napig megtalálhatók vadon egyes példányai. Akárcsak a többi hagymafélét, ezt is termesztették az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögország területén is.
Beltartalma
B1 és C vitamint, ásványi sókat, vasat tartalmaz, allilszulfid tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé. Beltartalmi értékei miatt nagyon örvendetes, hogy nálunk is terjed konyhai felhasználása.
Konyhai felhasználása
Étkezési célra csak a fehér és a zsengébb zöld rész alkalmas. Nyersen salátaként, főzve levesként, mártásként készíthetjük el.
Tisztítása
Mivel a póréhagyma levelei szorosan egymásra simulnak, a szennyeződés gyakran beszorul a rétegek közé, ezért fontos, hogy a zöld rész eltávolítása után mindig alaposan megmossuk.
Tippek, fortélyok
Frissen tarthatjuk a maradék póréhagymát, ha megtisztított szárát forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, zacskóba töltjük, végül lefagyasztjuk.
A póréhagymáról távolítsuk el a felesleges zöldjét, és hűvös száraz helyen tároljuk.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)
"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)
Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)
Hat jó érv, amiért érdemes megvenned ezt a könyvet: 1. Te is anyuka vagy. Anyuka, aki dolgozik; akinek csak egy...

Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)
"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)
A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)
Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)
Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)
"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2006)
Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)
Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...