póréhagyma
Lauch, leek, párhagyma, poireau, porro, puerro
Jellegzetességei, származása
Hagymája alig szélesedik ki, levelei szélesek. Legértékesebb része az alsó fehér rész. Enyhe, kissé édeskés ízű.
A Földközi-tenger mellékéről származik, ahol a mai napig megtalálhatók vadon egyes példányai. Akárcsak a többi hagymafélét, ezt is termesztették az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögország területén is.
Beltartalma
B1 és C vitamint, ásványi sókat, vasat tartalmaz, allilszulfid tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé. Beltartalmi értékei miatt nagyon örvendetes, hogy nálunk is terjed konyhai felhasználása.
Konyhai felhasználása
Étkezési célra csak a fehér és a zsengébb zöld rész alkalmas. Nyersen salátaként, főzve levesként, mártásként készíthetjük el.
Tisztítása
Mivel a póréhagyma levelei szorosan egymásra simulnak, a szennyeződés gyakran beszorul a rétegek közé, ezért fontos, hogy a zöld rész eltávolítása után mindig alaposan megmossuk.
Tippek, fortélyok
Frissen tarthatjuk a maradék póréhagymát, ha megtisztított szárát forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, zacskóba töltjük, végül lefagyasztjuk.
A póréhagymáról távolítsuk el a felesleges zöldjét, és hűvös száraz helyen tároljuk.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)
A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2009)
Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb,...

Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)
A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)
E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)
Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)
"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)
A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)
Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)
„Vissza a természethez!" - ez lehetne a jelszavunk, ha azt szeretnénk, hogy táplálékaink a legtökéletesebben...

Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)
Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)
Paradicsom, gomba, uborka, sárgarépa, karfiol, cukkíni - a fejes, szálas, leveles zöldségek megannyi színt és...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)
"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...