póréhagyma

Lauch, leek, párhagyma, poireau, porro, puerro

póréhagyma
Hosszúkás, enyhén hagymaszagú és ízű hagymaféle, a mediterrán konyha kedvelt zöldségnövénye...

Jellegzetességei, származása

Hagymája alig szélesedik ki, levelei szélesek. Legértékesebb része az alsó fehér rész. Enyhe, kissé édeskés ízű.
A Földközi-tenger mellékéről származik, ahol a mai napig megtalálhatók vadon egyes példányai. Akárcsak a többi hagymafélét, ezt is termesztették az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögország területén is.

Beltartalma

B1 és C vitamint, ásványi sókat, vasat tartalmaz, allilszulfid tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé. Beltartalmi értékei miatt nagyon örvendetes, hogy nálunk is terjed konyhai felhasználása.

Konyhai felhasználása

Étkezési célra csak a fehér és a zsengébb zöld rész alkalmas. Nyersen salátaként, főzve levesként, mártásként készíthetjük el.

Tisztítása

Mivel a póréhagyma levelei szorosan egymásra simulnak, a szennyeződés gyakran beszorul a rétegek közé, ezért fontos, hogy a zöld rész eltávolítása után mindig alaposan megmossuk.

Tippek, fortélyok

Hogyan tarthatjuk frissen a maradék póréhagymát?
Frissen tarthatjuk a maradék póréhagymát, ha megtisztított szárát forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, zacskóba töltjük, végül lefagyasztjuk.
Hogyan tároljuk a póréhagymát?
A póréhagymáról távolítsuk el a felesleges zöldjét, és hűvös száraz helyen tároljuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

33 főzelék és köret 33 főzelék és köret
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

33 salátakülönlegesség 33 salátakülönlegesség
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

Könnyű nyári ebéd, mutatós előétel vagy ínyenc vendégváró különlegesség - 33-as receptsorozatunk újabb...

Régi idők receptjei Régi idők receptjei
Szerzők: Lejtényi Éva, Waldhauser György
Kiadó: Black & White Kiadó (2002)

A főzés művészet. A tudás semmit sem ér tehetség nélkül. Nem véletlen, hogy nagy színészek, sportolók...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Barbecue Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

A legfinomabb köretek és főzelékek A legfinomabb köretek és főzelékek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

33 padlizsán recept 33 padlizsán recept
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Compu-Typo Kft. (0)

A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája...

Különleges köretek könyve Különleges köretek könyve
Szerzők: Eisenstock Ildikó, Pákozdi Judit
Kiadó: Gladiátor Kiadó (2000)

A köretek a magyar konyha mostohagyermekei. Egy háziasszony hírnevét remek húsételek, titkos receptúrájú...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Kapcsolódó cikkek