póréhagyma

Lauch, leek, párhagyma, poireau, porro, puerro

póréhagyma
Hosszúkás, enyhén hagymaszagú és ízű hagymaféle, a mediterrán konyha kedvelt zöldségnövénye...

Jellegzetességei, származása

Hagymája alig szélesedik ki, levelei szélesek. Legértékesebb része az alsó fehér rész. Enyhe, kissé édeskés ízű.
A Földközi-tenger mellékéről származik, ahol a mai napig megtalálhatók vadon egyes példányai. Akárcsak a többi hagymafélét, ezt is termesztették az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögország területén is.

Beltartalma

B1 és C vitamint, ásványi sókat, vasat tartalmaz, allilszulfid tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé. Beltartalmi értékei miatt nagyon örvendetes, hogy nálunk is terjed konyhai felhasználása.

Konyhai felhasználása

Étkezési célra csak a fehér és a zsengébb zöld rész alkalmas. Nyersen salátaként, főzve levesként, mártásként készíthetjük el.

Tisztítása

Mivel a póréhagyma levelei szorosan egymásra simulnak, a szennyeződés gyakran beszorul a rétegek közé, ezért fontos, hogy a zöld rész eltávolítása után mindig alaposan megmossuk.

Tippek, fortélyok

Hogyan tarthatjuk frissen a maradék póréhagymát?
Frissen tarthatjuk a maradék póréhagymát, ha megtisztított szárát forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, zacskóba töltjük, végül lefagyasztjuk.
Hogyan tároljuk a póréhagymát?
A póréhagymáról távolítsuk el a felesleges zöldjét, és hűvös száraz helyen tároljuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Jamie természetesen Jamie természetesen
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2009)

Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb,...

Barbecue Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

77 tavaszi menü 77 tavaszi menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)

Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

55 ízletes reformétel 55 ízletes reformétel
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

„Vissza a természethez!" - ez lehetne a jelszavunk, ha azt szeretnénk, hogy táplálékaink a legtökéletesebben...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Ínycsiklandó zöldségfélék Ínycsiklandó zöldségfélék
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Paradicsom, gomba, uborka, sárgarépa, karfiol, cukkíni - a fejes, szálas, leveles zöldségek megannyi színt és...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Kapcsolódó cikkek