spárgatök
calabaza, citrouille, főzőtök, Kürbis, pumpkin, tök
Származása és elterjedése
Amerika trópusi vidékeiről származik, spanyol közvetítéssel került Európába és a 16. századra tehetjük elterjedését. A főúri és a kolostor kertekben is nagy előszeretettel termesztették.
Beltartalmi értéke
C és A vitamint, szénhidrátot tartalmaz. Víztartalma magas, kalóriatartalma alacsony.
Élettani hatása
Magja olajban gazdag, a prosztata gyógyszerek legfontosabb alapanyaga. Egyik termesztett variánsa az olajtök, melynek magjai héj nélkül vannak a tökben, szép sötétzöld színűek. Csak a magját használjuk, elsősorban a gyógyszeripar, valamint a pékségek. Kiváló salátaolajat préselnek belőle.
Konyhai felhasználása
A magyar konyha fontos főzeléknövénye, de készíthetünk belőle üde nyári levest, tölthetjük, bundázva kisüthetjük. Nagyon jó fűszernövénye a kapor. Az olasz konyha egyik csemegéje az édeskés ízű rántott tökvirág.
Vásárlási tanács
Vásárlásnál a szép zöldes fehér zsenge példányokat keressük, melyek kemények, rugalmasak. Mélyhűtéssel jól tartósítható. Ha gyalulva vásároljuk főzeléknek akkor is gyengébb, finomabb az enyhén zöldes, fehér színű, mint a sárgás színű, mely mindig kevésbé gyenge, idősebb példányokra utal.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)
Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)
Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)
Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)
A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)

Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)
Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)
"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Compu-Typo Kft. (0)
A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája...

Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)
"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kiadó: Vince Kiadó (2012)
Egyszerűen elkészíthető látványos szendvicsek, bolondos zsemlék és más péksütemények – hogy a gyerekek...