spárga

asparagi, asparagus, aszparágusz, csirág, espárragos, nyúlárnyék, Spargel

spárga
Már az ókorban is fogyasztott, könnyen emészthető, lédús, kiváló élettani hatású, fogyókúrákban is kedvelt zöldség...

Származása és elterjedése

Eurázsiai eredetű növény, Európában, így nálunk is a mai napig vadon is terem. Az ókori Rómából és Görögországból már vannak írásos feljegyzések a termesztéséről és a fogyasztásáról, mely több ezer évre nyúlik vissza.

Jellegzetességei

A föld alatt fejlődő megvastagodott fehér csíraszerű fiatal hajtásokat fogyasztjuk, melyek fénytől elzárva fejlődnek ki. A növény egyéb részei, különösen piros bogyótermése mérgezőek. A drágább zöldségnövények csoportjába tartozik, szezonja áprilistól júniusig tart.

Beltartalmi érték

A hajtások lédúsak (93-95% vizet tartalmaznak). Könnyen emészthető, alacsony kalória tartalmú (cukor és szénhidrát tartalma alacsony), kiváló fogyókúrás zöldség. B1-B2-C-A-E vitamint, ásványi sókat és értékes aminosavakat tartalmaz. A zöld fajtákban a bennük lévő klorofill tartalom miatt (mely a fehérben nincs) magasabb a C-vitamin és karotin tartalom.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

Nagy előnye hogy lúgos kémhatású, így segít a vér sav-lúg egyensúlyának kialakításában. Gyógynövényként is használták vízhajtó, vesekő eltávolító hatása miatt, de méregtelenít is, és tehermentesíti a szívet.

Konyhai felhasználása


Főzni legjobb cukros, citromos vízben, lehetőleg ne alumínium edényben. Nagyon illik hozzá a vaj, a különböző vajas mártások. Halhoz nagyon jó köret. A spárga legfinomabb része a feje, a gyöktörzs felé haladva kesernyéssége nő. A fehér spárgát hámozzuk, a zöldet nem.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy az alsó vágott felület ne legyen barnásan elszíneződött, a szár ne legyen üreges. Ha friss a spárga könnyen, pattanva törik. Ha törés helyett elhajlik nem friss az áru. Úgy is ellenőrizhetjük a frissességét, hogy a körmünkkel magkarcoljuk, ha levet ereszt akkor jó.

Tárolása

A spárga nem áll el sokáig, ezért célszerű a vásárlás napján felhasználni. Amennyiben ez nem lehetséges, tároljuk folpack fóliába csomagolva a hűtőben, vagy tegyük vízzel teli edénybe, és csomagoljuk műanyagzacskóba, így 3-4 napi eltartható.

Tippek, fortélyok

Hogyan készítsük elő a spárgát főzéshez?
A spárga igen könnyen előkészíthető a főzéshez: csak a növény fás végét kell levágni vagy lecsípni. A növény aljától kiindulva egészen a tetejéig kissé hajlítgassuk meg a spárgát, így a ropogós húshoz érve a kemény, fás vége magától letörik. Ha vastag a spárga, érdemes lehúzni a durvább héját is zöldséghámozóval, vagy kis, éles késsel. Minél közelebb vagyunk a növény tetejéhez, annál vékonyabban hámozzuk. Ha követjük a fenti eljárást, a spárga mindenhol egyenletesen puhul majd meg, nem kell összekötve, külön megfőzni. Fontos a főzési idő pontos betartása; ha túl rövid ideig főzzük, kemény marad, íze fémes lesz; ha túl sokáig, a növény húsa túlságosan rostossá, vízízűvé válik. Az átlagos vastagságú spárgát mindössze 3 percig kell párolni; a vastagabb daraboknál ennél 30-50 másodperccel többre van szükség.
Hogy főzzük a spárgát?
Szebb és ízletesebb lesz a spárga, ha a főzővízébe a só mellett citromlét és kevés cukrot is rakunk és csak annyira főzzük meg, hogy "roppanós" maradjon.
Nyersen vagy megpárolva daraboljuk fel a spárgát?
A spárgát nyersen daraboljuk fel a kívánt méretűre, mert megpárolva sokkal nehezebb elvágni.
Hogyan hámozzuk meg a spárgát?
Nem minden spárgát kell hámozni - a vékony szálúnál nemigen szükséges, nem is maradna belőle sok. A vastag szálú is finom lehet hámozatlanul, ha valóban friss, de ha ez kétséges, a szárát meghámozzuk. Ezt zöldséghámozóval végezzük; a fej alól indulva, a tő felé. Még könnyebb, ha a spárgát deszkán hámozzuk. A végeket letörjük vagy levágjuk, mert ez a rész többnyire fás.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció