uborka

cetriolo, concombre, cucumber, pepino

uborka
Régóta termesztett, világszerte kedvelt, a gyomorműködésre rendkívül kedvezően ható zöldség...

Származása és elterjedése

Vad fajait Kelet-Indiában találjuk. A vadon termő faj termése keserű, a nemesítés során sikerült a keserű ízt kiküszöbölni. Ősi termesztett növényünk, Egyiptomban a rabszolgák szomjoltóként kapták az uborkát – érdekesség, hogy az uborka belsejében sokszor 5- 6 C fokkal alacsonyabb lehet a hőmérséklet a külső hőmérsékletnél. Az ókori Rómában és Görögország területén is termesztették.

Beltartalmi értéke

Víztartalma magas, esetenként a 97%-t is elérheti. A-C-B1 és B2 vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag – magnézium, kálium, kalcium, vas, stb.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

Nem a tápláló értéke miatt fogyasztjuk nagy szeretettel, hanem a rendkívül kedvező étrendi hatása miatt. Kálium tartalma miatt vízhajtó hatású, kedvezően befolyásolja a gyomorműködést. Ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Üdévé, rugalmassá teszi a bőrt.

Típusai

Két típusát termesztjük Magyarországon a fürtös- és a kígyóuborkát. Nálunk salátauborkának nevezik a kissé nagyobbra nőtt fürtösuborkát.

Konyhai felhasználása

Nyersen salátaként vagy levesként fogyasztjuk, tartósítva talán a legkedveltebb zöldségünk, akár kovászoljuk, akár savanyítjuk.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a szép, üde, sötétzöld példányokat keressük, melyek megnyomva kemények, de rugalmasak. A fürtös típusoknál semmiképpen ne válasszunk olyat, melyen sárga elszíneződés látható, mert garantáltan keserű lesz. Kígyóuborkánál követelmény, hogy a termés ne görbüljön meg, szép egyenes, hengeres formájú legyen. Akinek az ízlése nem diktál mást, jobb hámozás nélkül, héjával együtt fogyasztani.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció