karalábé

cavolo rapa, colinabo, Kohlrabi

karalábé
A mediterrán területeken őshonos, de a magyar konyhában is fontos szerepet játszó zöldség...

Származása

Dél- és Nyugat-Európa tengerparti vidéke az őshazája. Az ókori természettudós, Plinius természettudományos munkájában pompeji káposzta néven írja le a karalábé ősét.

Beltartalmi értéke

Magas B1-B2-B6 és C-vitamin tartalma. Tartalmaz még ásványi sókat – kalcium, kálium, nátrium, vas, foszfor.

Típusai


Gumószerűen megvastagodott húsos szárát fogyasztjuk, zsenge levelei szintén ehetők. Halványzöld és lila héjú változatait termesztjük.

Konyhai felhasználása

Nyersen salátaként, főzve levesben, főzelékként, vagy töltve készítjük el általában.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál figyeljünk a színre, fajtára jellemző színű legyen, a gumók legyenek rugalmasak, ne szivacsszerűek. Figyeljünk a levélre, ha azzal együtt árulják – ha a levél szép friss, nem fonnyadt, sárga, akkor a gumó is friss. Amit nem láthatunk kívülről, hogy fás-e a hús rész.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció