cikória

archicoria, Chicoree, chicory

cikória
Az egész világon mindenütt előforduló, a téli friss zöldségválasztékot bővítő növény. Nálunk elsősorban saláta készül belőle...

Származása, elterjedése

A cikória egyike a legősibb zöldségféléknek, amely átmeneti mellőzöttség után most ismét az érdeklődés homlokterébe került. Joggal, mert a korszerű táplálkozási követelményeknek jól megfelel, és bővíti a téli - nem nagyon sokoldalú - friss zöldségválasztékot.
"Létét" a brüsszeli botanikuskert egyik főkertészének köszönhetjük, aki a 19.században téli tárolási eljárásai során "fedezte" fel, hogy a laza földréteggel letakart cikória szép orsó alakú terméseket hoz. Európai elterjedése azonban csak az 1950-es években következett be. Belgiumban 1860 óta foglalkoznak tervszerűen a nemesítésével és termesztésével. A csemegének számító salátanövényt különleges csomagolásban szállítják a világ sok országába.
Egyik nemesített változatát, a kávépótló cikóriát nálunk is termesztik; felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni. Erre a célra már a 17. század óta használják.

Élettani hatása, beltartalmi értéke

Emészthető rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, sok ásványi sót, meszet és foszfort tartalmaz. Karotin- (A-vitamin-) tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál, a C-vitamin-tartalma azonban jelentéktelen.

Konyhai felhasználása

A cikóriából jellegzetes ízű ételeket készíthetünk, például majonézes cikóriasalátát, de ismert a virslivel töltött cikória is .A cikóriarózsákból krémleves lehet de egyes háziasszonyok meg is sütik.
Amint már emelítettük, a növény gyökeréből hagyományosan pótkávét készítenek.

Tárolása, eltarthatósága

Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot (inulint) kioldjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Jamie természetesen Jamie természetesen
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2009)

Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb,...

77 tavaszi menü 77 tavaszi menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)

Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

A legfinomabb vegetáriánus ételek A legfinomabb vegetáriánus ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

33 padlizsán recept 33 padlizsán recept
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Compu-Typo Kft. (0)

A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Levesek Levesek
Szerző: Clements, Carole
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét...

55 ízletes reformétel 55 ízletes reformétel
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

„Vissza a természethez!" - ez lehetne a jelszavunk, ha azt szeretnénk, hogy táplálékaink a legtökéletesebben...

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Burgonya- és tésztasaláták Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...