kelkáposzta

cavolo, col rizada, fodros kel, Grünkohl, kale, olasz káposzta

kelkáposzta
A magyar konyhában általában főzelékként fogyasztott zöldség...

Származása és elterjedése

Állítólag Savoya környékéről származik, ezért régebben olasz káposztának is hívták. Levelei fodrosak, hólyagosak, nem simák. Közel 2000 éve termesztik Európában.

Beltartalmi értéke

Az élelmezésben kevésbé fontos szerepet tölt be, mint a fejes káposzta. Szénhidrátot, emészthető rostot, ásványi sókat, C-B1-B2 vitamint, vasat, kalciumot tartalmaz. Magas a fehérje tartalma. Néha puffadást okozhat, aki erre hajlamos az első főző levét öntse le.

Konyhai felhasználása

Legfinomabb része a belső, zöldessárga tömött fejrész. A magyar konyhában általában főzelékként fogyasztjuk. Fűszerezésére a köménymag és a fokhagyma a legelterjedtebb. Szakszerű körülmények között jól tárolható.

Vásárlási tanács

Szép, egészséges, üde levelű példányokat válasszunk, melyeknek a fej része megfelelően tömött és zárt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció