sárgarépa

carote, carottes, Möhren, murok, zanahoria

sárgarépa
Világszerte ismert és használt, magas beltartalmi értékű, jó élettani hatású zöldségféle. A magyar konyhában számos leves nélkülözhetetlen alapanyaga...

Származása és elterjedése

A murok mindenütt elterjedt gyomnövény. Ennek nemesített, kultúrváltozata a sárgarépa. Közép-Ázsiából mór közvetítéssel került az Ibériai félszigetre, majd onnan elterjedt egész Európában. Már az első században termesztették. A sárgarépa elterjedése előtt a pasztinák töltötte be ugyanazt a szerepet. A 12. századból származik az első arab leírás a vörös és sárga színű változatról. A 16. századtól folyik európai nemesítése. A legismertebb változata a 19. században nemesített Nantes-i karotta, mely ma is az egyik legjobb fajta.

Beltartalmi értéke

Tartalmaz szénhidrátot, B vitamint, kevesebb C vitamint, de legfontosabb magas karotin tartalma (6-12 mg/100 g), mely az A-vitamin előanyaga. Nagyon fontos, hogy a gyerekek étrendjében szerepeljen, nem azért, hogy jól megtanuljanak fütyülni, hanem az A vitaminná alakuló karotin tartalom miatt

Konyhai felhasználása

A magyar konyhában nagyon sok leves elengedhetetlen alapanyaga. Fogyasztjuk köretként (főzelék, rizottókban), salátaként, főzve és nyersen egyaránt. Több húsétel receptjében is szerepel, mely esetekben a hússal együtt pároljuk. Néhány sütemény készítésénél szintén fontos alapanyag.

Vásárlási tanács

A szép hengeres formájú, narancssárga répákat vásároljuk, melyek nem ágaznak el, a felső részén, közvetlenül a levél alatt nem zöld színű. Ha levélzettel együtt árulják mindig azt nézzük, hogy a levélzet friss, üde zöld legyen, ne legyen fonnyadt, megbarnult, akkor a répa is biztosan friss, lédús.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció