zeller

apio, céleri, celery, celler, Sellerie

zeller
Régóta ismert, szinte az egész világon használt aromás, kedvező élettani hatásokkal rendelkező zöldségnövény. Különböző változatai nyersen és főzve is felhasználhatóak...

Származása és elterjedése

Nagyon régen termesztik. Egyiptomi sírrajzokon már ábrázolták a levelét. A görögök szent növényként tisztelték, gyógyító erőt tulajdonítottak neki, sokszor koszorút fontak leveléből, mint a babérból. Honos Európa tengerpartjain, Ázsia nyugati részén, Afrikában és Amerikában is.

Beltartalmi értéke

Íze aromás, édeskésen fanyar ízű, illatos. Kalciumot, foszfort tartalmaz.

Élettani hatása

Csökkenti a vérnyomást, ideg erősítő, nemi hormonképzést segíti.

Fajtái és típusai

Három változata van a gumós, a halványító vagy szárzeller és a metélő zeller. Magyarországon a gumós változat terjedt el.

Konyhai alkalmazása

Megegyezik a sárgarépáéval és petrezselyem gyökérével. A halványító vagy szárzellernek, melyet angol és francia zellerként is hívnak, a levélnyelét és a levelét fogyasztjuk, elsősorban nyersen, salátaként, de főzve is finom. C-vitamin tartalma magas - 30-50 mg/100 g- míg a gumós zelleré nem. A metélő zeller – melynek csak a levelét fogyasztjuk - gazdag ásványi sókban és éterikus olajokban.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció