zeller
apio, céleri, celery, celler, Sellerie
Származása és elterjedése
Nagyon régen termesztik. Egyiptomi sírrajzokon már ábrázolták a levelét. A görögök szent növényként tisztelték, gyógyító erőt tulajdonítottak neki, sokszor koszorút fontak leveléből, mint a babérból. Honos Európa tengerpartjain, Ázsia nyugati részén, Afrikában és Amerikában is.
Beltartalmi értéke
Íze aromás, édeskésen fanyar ízű, illatos. Kalciumot, foszfort tartalmaz.
Élettani hatása
Csökkenti a vérnyomást, ideg erősítő, nemi hormonképzést segíti.
Fajtái és típusai
Három változata van a gumós, a halványító vagy szárzeller és a metélő zeller. Magyarországon a gumós változat terjedt el.
Konyhai alkalmazása
Megegyezik a sárgarépáéval és petrezselyem gyökérével. A halványító vagy szárzellernek, melyet angol és francia zellerként is hívnak, a levélnyelét és a levelét fogyasztjuk, elsősorban nyersen, salátaként, de főzve is finom. C-vitamin tartalma magas - 30-50 mg/100 g- míg a gumós zelleré nem. A metélő zeller – melynek csak a levelét fogyasztjuk - gazdag ásványi sókban és éterikus olajokban.