brokkoli

broccoli, spárgakel

brokkoli
A káposztafélékhez tartozó,világszerte kedvelt, sokoldalúan felhasználható, könnyen emészthető zöldség. Legközelebbi rokona a karfiol...

Származása és elterjedése

A Közel-Keleten kezdték termeszteni. Európában a 18. század óta fogyasztjuk. A 19. században olasz bevándorlók révén került Amerikába, ahol rendkívül kedvelt zöldségféle.

Beltartalmi értéke

A káposztafélék közül a legkönnyebben emészthető. B-A-C-E-K vitamint, ásványi sókat - nátrium, kálium, kalcium, vas – és karotinoidokat tartalmaz.

Élettani hatása és egyéb jellemzői

Rosttartalma emészthető, érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Rákmegelőző, csont- és immunrendszer erősítő. Véd a szívbetegségek ellen, valamint a gyomor és bélrendszer bakteriális fertőzései ellen. Ugyanúgy a virágzatot fogyasztjuk, mint a karfiolnál. Rózsája és szára is fogyasztható. A virágzata kevésbé tömött és sötétzöld színű. Termesztésénél nagy előnye a karfiollal szemben, hogy a virágzatot nem kell a levelek összekötésével a naptól elzárni, s nem csak egyszer terem. Ha levágjuk a virágzatot a hónalj rügyekből újra kihajt és új virágzatot fejleszt.

Konyhai felhasználása

Sokoldalú a felhasználása, nyersen salátaként, vagy mártogatósként, főzve (krémleves) párolva (különböző köretek) fogyasztjuk. Érdemes kirántva is kipróbálni, hiszen talán még a karfiolnál is finomabb. Fokhagyma, sajt, tejszín jól társítható hozzá főzésnél. Házi mélyhűtés esetén javasoljuk a blansírozását a mélyhűtés előtt - 3-4 percre erősen forrásban lévő vízbe tesszük, kiemeljük a forró vízből és nagyon hideg vízben hagyjuk kihűlni. Kivesszük a vízből, ha kihűlt, rövid ideig szikkasztjuk, zacskózzuk és mehet a mélyhűtőbe. Ha haragos zöld színét meg akarjuk őrizni, a forró vízbe öntsünk hozzá kifacsart citrom levét. Ugyanezzel az eljárással köretnek is elkészíthetjük. A brokkolit sohasem tanácsos "agyonfőzni".

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a szárakat, leveleket nézzük meg, hogy frissek legyenek. Az egész növénynek egyöntetű sötétzöld színűnek, keménynek, rugalmasnak kell lennie. Ha a tetején szép kis sárga virágokat látunk semmiképpen ne vegyük meg a brokkolit, mert ebben az esetben elöregedett és keserű.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció