zöldborsó

zöldborsó
Az egyik legkedveltebb tavaszi zöldségünk...

Beltartalmi értéke

Szénhidrát és fehérje tartalma magas. Tartalmaz B1-B2-B6-A és C vitamint. Fehérjében gazdagabb, mint a zöldbab. Ásványi anyagok közül található benne vas, magnézium, kalcium, és foszfor.

Vásárlási tanács

Hüvelyes zöldborsó vásárlásánál arra figyeljünk, hogy a hüvelyek épek, egészségesek, szép zöld színűek legyenek. Kifejtésnél a hüvely roppanva nyíljon ki.

Konyhai felhasználás

A magyar konyhában általában leves vagy főzelék készül belőle, de egyes saláták, köretek fontos alkotórésze is. Fűszerként a petrezselymzöldön kívül más fűszerezést nem igényel, hagyjuk érvényesülni finom üde ízét. Jobban megőrizzük az aromáját, ha saját levében pároljuk, s nem bő vízben főzzük.
Franciaországban a friss borsót salátalevelekkel kissé megpárolják. Angliában megfőzik és vajjal, mentával tálalják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció