pézsmatök

courgette, winter squash, zapallo

pézsmatök
Melegebb éghajlaton termesztett tökféle...

Származása, elterjedése

Mexikóból származik, a trópusokon és a szubtrópusokon világszerte termesztik. Termése trópusi hőmérsékleten mintegy 10 napig, 10 °C-on hűtve több hónapig tárolható. Termése alakban és méretben nagyon változatos, többnyire széles-gömbölyded vagy tojás formájú, esetleg hosszúkás-elliptikus, gyakran tompán bordás. Súlya akár 20 kg-ot is elérheti. A külső héj szürke, zöld, sárga, kékes vagy vöröses alapszínű, és többnyire bézs színű és sötétzöld foltok vagy csíkok tarkítják. Más tökfajtól eltérően a héja lágy. A lágy, rostos, édeskés terméshús vajsárga.

Felhasználása

Az éretlen és érett termések húsát párolva vagy sütve zöldségként fogyasztják, főzve levesek és curryk alapanyaga, vagy pürét készítenek belőle; édes kompótként vagy ecetes savanyúságként is tálalják. Fiatal leveleit főzelékként használják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció