articsóka

alcachofa, artichoke, carciofo, olasz paréj

articsóka
A fejes saláta rokonságába tartozó zöldség, amelyet elsősorban a mediterrán országokban fogyasztanak...

Származása és elterjedése

A fészkes virágúak családjába tartozik, botanikailag a fekete gyökér, a fejes saláta, a csicsóka tartozik a rokonai közé. Feltehetőleg Irán környékéről származik, de ma a Földközi-tenger mellékén honos. Az antik korban a rómaiak és a görögök szerelem serkentő növénynek tartották. Legnagyobb mennyiségben a spanyolok, olaszok, franciák és a görögök fogyasztják.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

Gazdag ballasztanyagokban, kalória értéke alacsony, tartalmaz magnéziumot, káliumot, alkaloidokat, flavonoidokat és fehérjét. Dél-Európában gyógynövényként is használják, levele vizelethajtó, szára reumás és köszvényes fájdalom csillapító. Csökkenti a koleszterin szintet. Kivonatai segítik az epe működését.

Konyhai felhasználása

Íze kellemes, fűszeres, ínyencségnek számít. Előételként citromosan, friss zöldfűszerekkel, illetve olívaolajban sütve tálalják, de használják köretként, salátaként sütve, párolva. Fiatal, fel nem nyílt fészekvirágzatát (zárt virágrügyét) fogyasztjuk. Feldolgozásánál a fás szárakat maradéktalanul el kell távolítanunk. A bimbókat sós vízzel teljesen ellepve, fedő alatt főzzük meg.

Tisztítása

Az articsókának csak a zsenge belső része - a szíve - ehető. Tisztításkor levágjuk a levélcsokor felső harmadát és eltávolítjuk a keményebb külső leveleket: kifelé-lefelé húzva egy mozdulattal lecsapjuk őket a szárról. Az így előkészített articsókát hosszában éles késsel félbevágjuk és a közepéből kivesszük a bolyhos részt. A vágási felületet azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljon.

Előkészítése töltésre

A szárát letörjük, és a szár segítségével a szálakat kihúzzuk. A leveleket lebontjuk, és a szívvel együtt sóval me 1 citrom levélel ízesített vízben, lefedve 20-35 percig főzzük, majd leszűrjük. Tűvel vagy hegyes késsel meggyőződünk róla, hogy megpuhult-e. A szára felőli részről egy lapot levágunk, és eldobjuk. A szálas belsejét kanállal kiszedjük, így üreget kapunk: most már megtölthetjük.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a kisebb bimbókat keressük. A szárvégeket és a külső leveleket távolítsuk el a felhasználás előtt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Házi nyári menük Házi nyári menük
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1996)

A friss zöldségfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztása alapvetően fontos, mivel a vízben oldható...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Burgonya- és tésztasaláták Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Kapcsolódó cikkek