articsóka

alcachofa, artichoke, carciofo, olasz paréj

articsóka
A fejes saláta rokonságába tartozó zöldség, amelyet elsősorban a mediterrán országokban fogyasztanak...

Származása és elterjedése

A fészkes virágúak családjába tartozik, botanikailag a fekete gyökér, a fejes saláta, a csicsóka tartozik a rokonai közé. Feltehetőleg Irán környékéről származik, de ma a Földközi-tenger mellékén honos. Az antik korban a rómaiak és a görögök szerelem serkentő növénynek tartották. Legnagyobb mennyiségben a spanyolok, olaszok, franciák és a görögök fogyasztják.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

Gazdag ballasztanyagokban, kalória értéke alacsony, tartalmaz magnéziumot, káliumot, alkaloidokat, flavonoidokat és fehérjét. Dél-Európában gyógynövényként is használják, levele vizelethajtó, szára reumás és köszvényes fájdalom csillapító. Csökkenti a koleszterin szintet. Kivonatai segítik az epe működését.

Konyhai felhasználása

Íze kellemes, fűszeres, ínyencségnek számít. Előételként citromosan, friss zöldfűszerekkel, illetve olívaolajban sütve tálalják, de használják köretként, salátaként sütve, párolva. Fiatal, fel nem nyílt fészekvirágzatát (zárt virágrügyét) fogyasztjuk. Feldolgozásánál a fás szárakat maradéktalanul el kell távolítanunk. A bimbókat sós vízzel teljesen ellepve, fedő alatt főzzük meg.

Tisztítása

Az articsókának csak a zsenge belső része - a szíve - ehető. Tisztításkor levágjuk a levélcsokor felső harmadát és eltávolítjuk a keményebb külső leveleket: kifelé-lefelé húzva egy mozdulattal lecsapjuk őket a szárról. Az így előkészített articsókát hosszában éles késsel félbevágjuk és a közepéből kivesszük a bolyhos részt. A vágási felületet azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljon.

Előkészítése töltésre

A szárát letörjük, és a szár segítségével a szálakat kihúzzuk. A leveleket lebontjuk, és a szívvel együtt sóval me 1 citrom levélel ízesített vízben, lefedve 20-35 percig főzzük, majd leszűrjük. Tűvel vagy hegyes késsel meggyőződünk róla, hogy megpuhult-e. A szára felőli részről egy lapot levágunk, és eldobjuk. A szálas belsejét kanállal kiszedjük, így üreget kapunk: most már megtölthetjük.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a kisebb bimbókat keressük. A szárvégeket és a külső leveleket távolítsuk el a felhasználás előtt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Barbecue Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Kapcsolódó cikkek