articsóka

alcachofa, artichoke, carciofo, olasz paréj

articsóka
A fejes saláta rokonságába tartozó zöldség, amelyet elsősorban a mediterrán országokban fogyasztanak...

Származása és elterjedése

A fészkes virágúak családjába tartozik, botanikailag a fekete gyökér, a fejes saláta, a csicsóka tartozik a rokonai közé. Feltehetőleg Irán környékéről származik, de ma a Földközi-tenger mellékén honos. Az antik korban a rómaiak és a görögök szerelem serkentő növénynek tartották. Legnagyobb mennyiségben a spanyolok, olaszok, franciák és a görögök fogyasztják.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

Gazdag ballasztanyagokban, kalória értéke alacsony, tartalmaz magnéziumot, káliumot, alkaloidokat, flavonoidokat és fehérjét. Dél-Európában gyógynövényként is használják, levele vizelethajtó, szára reumás és köszvényes fájdalom csillapító. Csökkenti a koleszterin szintet. Kivonatai segítik az epe működését.

Konyhai felhasználása

Íze kellemes, fűszeres, ínyencségnek számít. Előételként citromosan, friss zöldfűszerekkel, illetve olívaolajban sütve tálalják, de használják köretként, salátaként sütve, párolva. Fiatal, fel nem nyílt fészekvirágzatát (zárt virágrügyét) fogyasztjuk. Feldolgozásánál a fás szárakat maradéktalanul el kell távolítanunk. A bimbókat sós vízzel teljesen ellepve, fedő alatt főzzük meg.

Tisztítása

Az articsókának csak a zsenge belső része - a szíve - ehető. Tisztításkor levágjuk a levélcsokor felső harmadát és eltávolítjuk a keményebb külső leveleket: kifelé-lefelé húzva egy mozdulattal lecsapjuk őket a szárról. Az így előkészített articsókát hosszában éles késsel félbevágjuk és a közepéből kivesszük a bolyhos részt. A vágási felületet azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljon.

Előkészítése töltésre

A szárát letörjük, és a szár segítségével a szálakat kihúzzuk. A leveleket lebontjuk, és a szívvel együtt sóval me 1 citrom levélel ízesített vízben, lefedve 20-35 percig főzzük, majd leszűrjük. Tűvel vagy hegyes késsel meggyőződünk róla, hogy megpuhult-e. A szára felőli részről egy lapot levágunk, és eldobjuk. A szálas belsejét kanállal kiszedjük, így üreget kapunk: most már megtölthetjük.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a kisebb bimbókat keressük. A szárvégeket és a külső leveleket távolítsuk el a felhasználás előtt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Barbecue Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Emma asszony szakácskönyve Emma asszony szakácskönyve
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Kapcsolódó cikkek