articsóka

alcachofa, artichoke, carciofo, olasz paréj

articsóka
A fejes saláta rokonságába tartozó zöldség, amelyet elsősorban a mediterrán országokban fogyasztanak...

Származása és elterjedése

A fészkes virágúak családjába tartozik, botanikailag a fekete gyökér, a fejes saláta, a csicsóka tartozik a rokonai közé. Feltehetőleg Irán környékéről származik, de ma a Földközi-tenger mellékén honos. Az antik korban a rómaiak és a görögök szerelem serkentő növénynek tartották. Legnagyobb mennyiségben a spanyolok, olaszok, franciák és a görögök fogyasztják.

Beltartalmi értéke, élettani hatása

Gazdag ballasztanyagokban, kalória értéke alacsony, tartalmaz magnéziumot, káliumot, alkaloidokat, flavonoidokat és fehérjét. Dél-Európában gyógynövényként is használják, levele vizelethajtó, szára reumás és köszvényes fájdalom csillapító. Csökkenti a koleszterin szintet. Kivonatai segítik az epe működését.

Konyhai felhasználása

Íze kellemes, fűszeres, ínyencségnek számít. Előételként citromosan, friss zöldfűszerekkel, illetve olívaolajban sütve tálalják, de használják köretként, salátaként sütve, párolva. Fiatal, fel nem nyílt fészekvirágzatát (zárt virágrügyét) fogyasztjuk. Feldolgozásánál a fás szárakat maradéktalanul el kell távolítanunk. A bimbókat sós vízzel teljesen ellepve, fedő alatt főzzük meg.

Tisztítása

Az articsókának csak a zsenge belső része - a szíve - ehető. Tisztításkor levágjuk a levélcsokor felső harmadát és eltávolítjuk a keményebb külső leveleket: kifelé-lefelé húzva egy mozdulattal lecsapjuk őket a szárról. Az így előkészített articsókát hosszában éles késsel félbevágjuk és a közepéből kivesszük a bolyhos részt. A vágási felületet azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljon.

Előkészítése töltésre

A szárát letörjük, és a szár segítségével a szálakat kihúzzuk. A leveleket lebontjuk, és a szívvel együtt sóval me 1 citrom levélel ízesített vízben, lefedve 20-35 percig főzzük, majd leszűrjük. Tűvel vagy hegyes késsel meggyőződünk róla, hogy megpuhult-e. A szára felőli részről egy lapot levágunk, és eldobjuk. A szálas belsejét kanállal kiszedjük, így üreget kapunk: most már megtölthetjük.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a kisebb bimbókat keressük. A szárvégeket és a külső leveleket távolítsuk el a felhasználás előtt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Vicces kölyökkaják Vicces kölyökkaják
Kiadó: Vince Kiadó (2012)

Egyszerűen elkészíthető látványos szendvicsek, bolondos zsemlék és más péksütemények – hogy a gyerekek...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

33 salátakülönlegesség 33 salátakülönlegesség
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

Könnyű nyári ebéd, mutatós előétel vagy ínyenc vendégváró különlegesség - 33-as receptsorozatunk újabb...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Paradicsomszósz Paradicsomszósz
Szerző: Deiana, Hermina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2016)

Ebben a könyvben végigkísérhetjük, ahogy Hermina nemcsak a szerelmet találja meg az ő Antoniójánál, hanem...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

500 recept burgonyával 500 recept burgonyával
Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)

A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

Kapcsolódó cikkek