jégsaláta

Eisbergsalat, iceberg lettuce, kristálysaláta, lattuga iceberg, lechuga iceberg

jégsaláta
A fejes salátánál súlyosabb, nagyobb fejet növeszt, levelei ropogósabbak, vastagabbak...

Jellegzetességei

Észak-Amerikában (Kalifornia) nemesítették ki a fejes salátának ezt a változatát. Hosszúkás, egy fej belőle kb. 3 fejes salátának felel meg, de levelei ropogósabbak. Úgyszólván egész évben kapható. Nevét a küllemének köszönheti: levelei úgy festenek, mintha megfagytak volna, és jégként csillognának. A friss jégsaláta leginkább laza fehér káposztára hasonlít. Sárgászöld színű, szorosan egymásra simuló, édeskés ízű levelei vannak.

Konyhai felhasználása

Mindig nyersen készítsük el. Jól viseli az önteteket, tovább ropogós marad, hideg büféknél a legpraktikusabb ezt a salátát használni. Szükség esetén távolítsuk el a külső leveleket, majd vágjuk a fejet függőlegesen 4 részre. Ezután folyóvízben megmossuk, lecsepegtetjük, majd vagy csíkokra vágjuk, vagy negyedenként beleforgatjuk az öntetbe. Más alapanyagokkal is keverhető.

Tárolása

A tárolást jobban bírja, mint a fejes saláta, a hűtőszekrény zöldségrekeszében vékony műanyagfóliába csomagolva napokig frissen marad, még megkezdett állapotban is.

Tippek, fortélyok

Hogyan tarthatjuk frissen a fejes salátát és a spenótot?
2-3 napig frissen tarthatjuk a salátát és spenótot, ha a leveleiket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és műanyag zacskóba töltve hűvös helyen tároljuk.
Hogyan szeleteljük fel a zöldsalátát?
Gyorsan felszeletelhető a zöldsaláta, ha a felesleges felső levelek eltávolítása után, megmarkoljuk a torzsáját, majd fejjel lefelé a salátástál fölé tartva, egy nagyobb késsel újra és újra körbevágjuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Thai ízek Thai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

Burgonya Burgonya
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

A legfinomabb saláták A legfinomabb saláták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

101 friss saláta 101 friss saláta
Szerző: Nilsen, Angela
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Miért kellene a salátáknak unalmasnak lenniük? Manapság annyiféle salátából és zöld fűszerből...

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

77 tavaszi menü 77 tavaszi menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)

Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Kapcsolódó cikkek