halványító zeller
angol zeller, francia zeller, szárzeller
Származása, elterjedése
Őshazája a Földközi-tenger medencéje. Nagyon régi kultúrnövényünk, az egyiptomiak, rómaiak és görögök is termesztették már. Ma egész Európában elterjedt, a mediterráneumtól Svédországig.
Beltartalma, élettani hatása
A halvány zöldtől a sötétzöldig változik a színe. Ha földdel takarják a termesztés során, világosabb lesz a színe - ez a halványítás, innen ered a neve is. Íze friss, kissé borsos zamatú. B1, B2 és kevés C vitamint, sok ásványi sót - káliumot, kalciumot, foszfort, vasat - tartalmaz. Kalória tartalma alacsony, fogyókúrázóknak nagyon ajánlott. A néphit szerint fiatalító hatású.
Vásárlási tanács
Ha levél is van rajta először azt vegyük szemügyre, ha nem fonnyadt, akkor friss az egész növény. Ekkor roppanós, könnyen törik.
Konyhai felhasználása
Fontos salátanövény, de használják levesekbe és húsételekkel együtt párolva is. A kedvelt Waldorf saláta elengedhetetlen alapanyaga. Hidegtálak készítéséhez is nagyon jól használhatjuk, kis csónakokat készíthetünk belőle fűszeres krémekkel, sajtokkal töltve.