paradicsom

paradicska, tomata, tomate, tomates, tomato

paradicsom
Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény...

Származása és elterjedése

Őshazája Peru és Mexikó. Itt ma is vadon él. Mexikóban kezdték termeszteni. Európába a 16. században került, spanyol közvetítéssel. Az Ibériai-félszigeten és Olaszország területén terjedt el először. Ma már az egész világon termesztik. A 17. században a szerelem almájának is hívták (Poma amoris), mivel a nem teljesen érett állapotban fogyasztott termésben lévő szolanin bódulatot okozott. Magyarországon először a 17. századból származó írásokban említik. A 19. századig még csak a főúri asztalok csemegéje volt, de utána gyorsan elterjedt.

Beltartalmi értéke

Gazdag aromaanyagokban, melyek rendkívül harmonikus kombinációban találhatók meg benne. C-A-B1-B2 vitamint, karotint tartalmaz. Jelentős a cukor és kálium tartalma is. Antioxidánsok is találhatók benne. Zölden tartalmazza a mérgező szolanint, mely az érés során elbomlik.

Élettani hatása és egyéb jellegzetességei

A benne lévő tomatin nevű alkaloid gombás betegségekre, gyulladásos folyamatok megelőzésére nagyon jó. Az immunrendszert erősítő hatása van, könnyíti az emésztést, a diétás étrend fontos szereplője.

Fajtái és típusai

Éretten a színe lehet sárga és piros. A növény lehet bokros, vagy felfutó. Fajtától függően eltérő méretű bogyós terméseket hoz. Nálunk két típusa elterjedt, a kerek formájú és a hosszúkás típusú Lucullus paradicsom. Kedveltek az apró szemű koktélparadicsom vagy cseresznyeparadicsom fajták is.

Konyhai felhasználása

Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

Vásárlási tanács

A kemény húsú, szép pirosra színeződött példányokat keressük, melyeken ne legyenek puha foltok, vagy ütődések (a rossz szállítás miatt), ne legyenek a bogyók repedtek.

Tárolása

Érési folyamatát a hűtő hidege leállítja, ízeit erősen tompítja, ezért inkább enyhén hűvös helyen, tálban tároljuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció