sárgadinnye

cukordinnye, kantalup, melón, Melone

sárgadinnye
A görögdinnyével együtt a legkedveltebb gyümölcsként fogyasztott tökféle...

Származása és elterjedése

Észak-Afrikában, Dél- és Közép-Ázsiában vadon terem. Egyiptomi sírleletek már bizonyítják termesztését. Egyik legrégebben ismert kultúrnövényünk. A görögdinnyéhez hasonlóan gyümölcsként fogyasztott tökféle.

Beltartalmi értéke

C-A vitamint, fólsavat, ásványi sókat tartalmaz (kalcium, magnézium, vas, kálium, stb.). Jelentős béta karotin tartalma, melynek gyógyhatását köszönheti – lázas, gyulladásos betegségeknél kiváló hatású a fogyasztása. Víztartalma kevesebb, mint a görögdinnyének, szénhidrát tartalma viszont magasabb.

Élettani hatása

Magas a rosttartalma, mely a gyomor és bélműködést kedvezően befolyásolja. Kalóriatartalma alacsony ezért szintén kedvelt a fogyókúrázók körében is.

Típusai

Héja lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált, húsa narancsszínű, vagy zöld fajtától függően. Alakja gömb, vagy ovális. Rendkívül fajtagazdag növényünk. Az érett példányok héja kivilágosodik- vásárláskor erre figyeljünk, s mint a tökféléknél arra, hogy a kocsány friss legyen, ne száradt, töpörödött.

Konyhai felhasználása

Elsősorban nyersen, gyümölcsként fogyasztjuk, de nagyon jól társítható a nyers, füstölt sonkákkal, s így különleges előételként tálalhatjuk. A belőle készült fagylalt, s tejes turmixok is kedveltek. Nyári gyümölcssaláták finom alapanyaga.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció