petrezselyemgyökér

fehérrépa, parsley, perejil, Petersilie, prezzemolo

petrezselyemgyökér
A magyar konyha elmaradhatatlan zöldségnövénye évszázadok óta

Származása
Őshazája Dél-Európa, a Földközi-tenger melléke, ahol vadon köves, kavicsos területeken terem. Ezért talán neve is a latin petroselium és a görög petrosz kő, szikla szavakra vezethető vissza. Európában a rómaiak és a görögök már termesztették. A ma forgalomban lévő gyökérpetrezselyem-fajtáink német származásúak.

Beltartalma, élettani hatásai
Nem a tápértéke fontos, hanem az ízesítő képessége. Gazdag ásványi sókban, foszfor-, kálium-, vastartalma magas. Vitaminok közül a C és E vitamint találjuk meg benne. Illóolaja flavonoidokat, karotint tartalmaz. Gyökerét és herbáját általában vizelethajtásra használják, mely a vesekövek kialakulását segít megelőzni. Gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása is jelentős. A leveléből főzött gyógytea jó hatással van a kiválasztó rendszerre, elősegíti az emésztést, vízhajtó hatású. Nagyon ajánlott csontritkulás és ízületi gyulladás megelőzésére.

Konyhai felhasználása
Felhasználható levesekbe, párolva, pépesítve. Egy jó húsleves a magyar ízlés szerint elképzelhetetlen nélküle. Nagyon jó ízhatást érhetünk el vele a zöldséges rizsnél is. Ideális tárolási hőmérséklete 0 C-fok, tehát hűtőben tárolva 2 hétig is eláll. Akinek lehetősége van a vermelésre tavaszig jól el tudja tartani.

Vásárlási tanács
Ha levéllel együtt árulják a fehérrépát mindig a levelét nézzük először, aminek üde zöld színűnek kell lennie, nem lehetnek rajta barna vagy fehér foltok. Ha a levél friss, a répa is az.
A répának fehér, sárgás fehér színűnek kell lennie, ne legyen rozsdás folt rajta, alakja legyen elvékonyodó henger formájú és ne ágazzon el.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció