vöröshagyma

cebolla, cipolla, l'oignon, mózespecsenye, onion, vereshagyma, zsidószalonna, Zwiebel

vöröshagyma
Az ókor óta ismert és használt zöldség, mely sajátos ízanyagai révén a magyar és a nemzetközi konyha ételeinek alapvető ízesítője...

Története

Az ókori Egyitomban Ízisz istennő szent növényeként tisztelték. Az Apicius-féle szakácskönyv tanúsága szerint szárított változatát már a rómaiak is használták. A honfoglaló magyarok szintén ismerték. Első hazai írásos említése a 13. századból származik. Feljegyezték, hogy IV. Béla és Mátyás király is nagy hagymafogyasztó volt. Népszerűsége hazánkban a későbbi századokban csak növekedett. A főként Makó környékén termesztett hagyma már a 17. században jelentős exportcikkünkké vált.

Típusai

Alakja alapján - gömbölyű (Makói bronz, Oporto) - lapított (Braunschweigi, Turbo) - hengeres (Sonkahagyma)
Buroklevél szerint - bronzvörös, lila, fehér, szalmasárga
A hús színe szerint - sárgásfehér, lila, fehér

Konyhai felhasználása

Konyhai szerepe sokrétű. Nyersen a sertészsír és a sertésből nyert egyéb termékek - szalonna, tepertő stb. - szokásos kísérője, ízesítője, élettani értékének fokozója. Pirítva a magyar gasztronómia alapvető eleme, nélkülözhetetlen összetevője a pörköltnek, gulyásnak. Sokféleképpen elkészíthető, sütve, főzve egyaránt használatos.

Konyhatechnikai és élettani jelentősége

Megfelelő tápértékű (39 kcal/100 g), csekély rosttartalmú. Nagy mennyiségű C-vitamin mellett B1, B2 vitamint, kéntartalmú vegyületeket, flavonoidokat (ezek antioxidáns növényi hatóanyagok), nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, foszfort, kalciumot, szelént, cinket is tartalmaz. Pektintartalmának következtében megköti az ételek levét és fékezi víztartalmuk gyors felszívódását. Ízének alapja kéntartalmú illóolaj (allilszulfit), amely csípős, könnyezésre ingerlő anyag. Elfogyasztva a gyomor tartalmát is ingerli, ezáltal serkenti az emésztőnedv-elválasztást. Emulgeáló hatása elősegíti a zsiradékok emésztését.
Figyelemre méltó a gyógyító hatása. Felhasználható többek között vizelethajtásra, bélférgek kiűzésére, a vércukorszint csökkentésére, de gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést, illetve enyhíti a megfázás tüneteit is.

Vásárlási tanács

Fényes héjú, kemény és tömött fejű vöröshagymát válasszunk. A puhaság a rothadás jele. Az Unió a makói hagymát felvette a védett elnevezésű termékek közé.

Tárolása

A hűtőben meglévő nedvességtől puhává és rövid idő alatt penészessé lesz. Inkább hűvös, száraz helyen tartsuk. A burgonyától elkülönítve, mert egymás mellett hamar megromlanak.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció