petrezselyemzöld
parsley, persil, Petersilie, petrezselyem, petrezsirom, petruska, prezzemolo, zöldpetrezselyem
Jellemzői
Termesztése mindenütt elterjedt, egyes területeken mind gyökeréért, mind leveléért, más vidékeken csak zöldjéért termesztik. A növény illóolajat, karotint, A-, B-, C- és E vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz. A szervezet számára nagyon előnyös, különösen télen fontos vitaminforrás.
Segíti az emésztést, tiszta arcbőrt biztosít, szabályozza az emésztőrendszer működését, és akadályozza az epekőképződést.
Konyhai felhasználása
Az édes ételek, desszertek kivételével gyakorlatilag mindenhez használhatjuk. Nagyon fontos, hogy a petrezselyem zöldjét ne főzzük, mert elveszti vitamintartalmát. Apróra vágva a kész ételekhez adjuk hozzá. Nagyon jól használható bizonyos szagok (pl. bélszag) eltüntetéséhez. Ha a sütésre előkészített kacsát, libát, csirkét a hasüregében bedörzsöljük apróra vágott petrezselyemmel a sokak által kellemetlennek tartott szagokat eltünteti. Jó szívvel ajánlható a pikáns ételek díszítéséhez is.
Változatai
Metélő petrezselyem. Kínai, vagy cigánypetrezselyem - nem petrezselyem, a koriander zöldjének népies elnevezése, melyet elsősorban a távol-keleti, indiai és mexikói konyha használ nagy előszeretettel és nagy mennyiségben. Édes petrezselyem - szintén nem petrezselyem - a turbolya levelének népies elnevezése.
Vásárlási tanács
Ügyeljünk arra, hogy erős szárú petrezselymet válasszunk, a levelei sem lehetnek fonnyadtak. Ha sokáig frissen akarjuk tartani, akkor tartsuk vízbe mártva, így akár 1 hétig is eláll.
Tippek, fortélyok
A petrezselyemzöldet nagy mennyiségben húsdarálón daráljuk le, a pépet jégkockatartóban vagy bonbonos dobozban fagyasszuk le. Így szükség szerint kiolvasztás nélkül használhatjuk.
Az elhervadt petrezselyemzöld hamar feléled, ha rövid időre vízbe mártjuk.
A petrezselyem levelei nagyon gazdagok C-vitaminban és karotinban, ezért érdemes nyersen, valamilyen formában (italba, szendvicskrémbe keverve, ételek díszítőjeként stb.) rendszeresen fogyasztani. A benne levő karotin hasznosulását elősegíti egy kevés jó minőségű, hidegen préselt étolaj.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)
A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)
Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...