petrezselyemzöld

parsley, persil, Petersilie, petrezselyem, petrezsirom, petruska, prezzemolo, zöldpetrezselyem

petrezselyemzöld
Sokoldalúan használt fontos vitaminforrásunk. A zöldfűszerek igazi nagyágyúja...

Jellemzői

Termesztése mindenütt elterjedt, egyes területeken mind gyökeréért, mind leveléért, más vidékeken csak zöldjéért termesztik. A növény illóolajat, karotint, A-, B-, C- és E vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz. A szervezet számára nagyon előnyös, különösen télen fontos vitaminforrás.
Segíti az emésztést, tiszta arcbőrt biztosít, szabályozza az emésztőrendszer működését, és akadályozza az epekőképződést.

Konyhai felhasználása

Az édes ételek, desszertek kivételével gyakorlatilag mindenhez használhatjuk. Nagyon fontos, hogy a petrezselyem zöldjét ne főzzük, mert elveszti vitamintartalmát. Apróra vágva a kész ételekhez adjuk hozzá. Nagyon jól használható bizonyos szagok (pl. bélszag) eltüntetéséhez. Ha a sütésre előkészített kacsát, libát, csirkét a hasüregében bedörzsöljük apróra vágott petrezselyemmel a sokak által kellemetlennek tartott szagokat eltünteti. Jó szívvel ajánlható a pikáns ételek díszítéséhez is.

Változatai

Metélő petrezselyem. Kínai, vagy cigánypetrezselyem - nem petrezselyem, a koriander zöldjének népies elnevezése, melyet elsősorban a távol-keleti, indiai és mexikói konyha használ nagy előszeretettel és nagy mennyiségben. Édes petrezselyem - szintén nem petrezselyem - a turbolya levelének népies elnevezése.

Vásárlási tanács

Ügyeljünk arra, hogy erős szárú petrezselymet válasszunk, a levelei sem lehetnek fonnyadtak. Ha sokáig frissen akarjuk tartani, akkor tartsuk vízbe mártva, így akár 1 hétig is eláll.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük el télre a petrezselyemzöldet?
A petrezselyemzöldet nagy mennyiségben húsdarálón daráljuk le, a pépet jégkockatartóban vagy bonbonos dobozban fagyasszuk le. Így szükség szerint kiolvasztás nélkül használhatjuk.
Hogyan frissítsük fel, a hervadt petrezselyemzöldet?
Az elhervadt petrezselyemzöld hamar feléled, ha rövid időre vízbe mártjuk.
Hogyan fogyasszuk a petrezselyem zöldjét?
A petrezselyem levelei nagyon gazdagok C-vitaminban és karotinban, ezért érdemes nyersen, valamilyen formában (italba, szendvicskrémbe keverve, ételek díszítőjeként stb.) rendszeresen fogyasztani. A benne levő karotin hasznosulását elősegíti egy kevés jó minőségű, hidegen préselt étolaj.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Fűszerekről, ízesítésről a vendéglátásban Fűszerekről, ízesítésről a vendéglátásban
Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)

A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

101 csípős és fűszeres étel 101 csípős és fűszeres étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Fűszerek és gyógyfüvek Fűszerek és gyógyfüvek
Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Kapcsolódó cikkek