bambuszrügy
Jellemzői, előkészítése
Ropogós, íze enyhe és frissítő, egy bambuszfaj ehető hajtása. A tavaszi bambuszrügy halvány, rostos és vaskos; a téli rügy vékonyabb, finomabb felépítésű és jellegzetesebb ízű. Nehéz beszerezni friss bambuszrügyet, de ha még nincs előkészítve, akkor meghámozzuk, és forró vízben megfőzzük, hogy eltávolítsuk belőle a mérgező ciánhidrogénsavat - egészben vagy feldarabolva 5 percig forraljuk, vagy még tovább, míg a kesernyés íz eltűnik.
A fiatal bambusznövény fehér belső része és a kúp alakú bambuszhajtások frissen kaphatók az ázsiai piacokon, főzve és konzervként- és üveges formában kapható a nagyobb bevásárlóközpontokban és az ázsiai élelmiszereket árusító speciális boltokban.
Konyhai felhasználása
A ropogós és enyhén savanykás bambuszhajtás jó kiegészítője a sertéshúsoknak.