fokhagyma

aglio, ajo, garlic, Knoblauch

fokhagyma
A magyar - de még inkább a mediterrán - konyha nélkülözhetetlen fűszere...

Származása, elterjedése

Közép-Ázsiából származó, lapos levelű hagymafaj. A gerezd nem más, mint a hagyma mellett fejlődött fiókhagyma. A konyhai alapanyagok tekintetében a fokhagyma a zöldségek közé tartozik, de erős ízesítő hatása miatt a fűszerek közé is sorolható. Termesztése elterjedt.
A magyar konyha elképzelhetetlen fokhagyma nélkül - de ez talán még fokozottabban igaz a mediterrán konyhára. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, s gerezdjeit amulettként a nyakukban hordták. Később orvosságként is használták - gondoljunk csak egyes irodalmi utalásokra, melyek szerint a tüdőbetegeknek ajánlották a mézbe mártott fokhagyma fogyasztását. Az első fokhagymás receptek az ókori Egyiptom egyik orvoslási tanácsadójából maradtak ránk (a Kr. e. 1400-as évekből). A fejfájás és az aranyér ellenszereként írták le. De az őkori Görögország híres orvosa, Hippokratész is fokhagymát rendelt székrekedés, vagy éppen méhdaganat ellen. A római id. Plinius a magas vérnyomás kitűnő ellenszerének tartotta.

Beltartalma, élettani hatása

Ma már bizonyított bélfertőtlenítő, bélféregűző, emésztést elősegítő hatása. Segíti az epe és májműködést, segít a vérnyomás­csökkentésben. Tápértéke is jelentős. Szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat és C vitamint tartalmaz. Jellegzetes aromáját az allilszulfid adja. Nyersen, szárítva, por vagy krém formában vásárolhatjuk meg. A főzés során felhasznált mennyiség nagyon gyakran egyéni ízlés kérdése. Vannak esküdt ellenségei és tántoríthatatlan hívei. Egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Külföldön is szívesen fogyasztják, a kínai, a francia és az olasz konyha is alapvető ízesítőként ismeri. Közismert gyógyhatása az érelmeszesedés megelőzésében, a magasvérnyomás kezelésében. Baktériumölő hatását is meg kell említenünk. Biokertészetben jól védi a különböző növényeket a tetvesedéstől pl. a rózsákat.Meg kell említenünk az ártó szellemek és vámpírok elleni hatását is, mely számos népi legendáriumban szerepel. A fokhagyma jellegzetes, intenzív illatát egy kéntartalmú vegyület, az allil-szulfid okozza. Ez a vegyület a bőrön át is kiválasztódik, így nagy mennyiség fogyasztása után, az egész testnek fokhagymaszaga lesz. Vásárláskor kellően tömött, száraz fejeket válasszunk, melyek rovarrágástól mentesek. A kisebb fejű, csúnyácskább magyar fokhagymának jobb az ízhatása, mint a távol-keleti importnak magasabb szárazanyag tartalma miatt.

Konyhai felhasználása

Konyhai felhasználása során a forró zsíradékban való sütését (csak világos sárgás barna lehet) kerülni kell, mert ha megég megkeseredik. Az ízhatása szinte aszerint változik, hogy milyen formában tesszük az ételbe, ha reszeljük vagy préseljük hosszas főzés hatására ízét veszti. A mediterrán konyhában csaknem minden ételbe bőségesen adagolják. Ahhoz, hogy az íze egyenletesen érvényesüljön az ételekben, igen finomra kell metélni, ezt követően pedig sóval szét kell dörzsölni. Ügyeljünk azonban arra, hogy a fokhagyma íz ne nyomja el a csekélyebb saját aromával rendelkező hozzávalókat. Átható ízét és szagát fokozza, ha helytelenül zsírban túl pirítjuk, mert ezáltal megkeseredik. A korszerű főzési elő­írások szerint a fokhagymát egész gerezdben kell az ételbe tenni vagy közvetlenül tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Ilyen módon sokkal frissebb, aromásabb ízt ad, anélkül, hogy kellemetlen szagot árasztana. A főtt étel­ből, például húslevesből vagy kocsonyából az étel elkészülte után a fokhagymát dobjuk ki (ez csak azoknak javasolt, akik nem szeretik).
Azok, akik egyáltalán nem bírják illatát, pótolhatják vöröshagymával vagy metélő­hagymával.

Tárolása

Hűtőben való tárolás nem ajánlott, mert ugyan ott is beérik, de hamar penészes és gumiszerű állagú lesz. Inkább hűvös, száraz helyen tároljuk.

Tippek, fortélyok

Mire vigyázzunk a fokhagyma sütésénél?
A fokhagymát csak nagyon rövid ideig süssük zsiradékban, mert hamar keserű ízt kaphat.
Hogyan tároljuk a fokhagymát?
Nem szárad meg és jellegzetes ízét is megtartja a fokhagyma, ha megpucolva üvegbe vagy dobozba tesszük, olajat öntünk rá és lezárva tároljuk.
Hogyan kerülhetjük el a gyümölcs penészesedését?
Nem penészedik meg a gyümölcs, ha a gyümölcstálba fokhagymát teszünk.
Hogyan készítsük ízletesebbre az uborkasalátát?
Finomabb lesz az uborkasaláta, ha az uborka saját levéből készítjük el a salátalét és ízlés szerint zúzott fokhagymával is ízesítjük. Az uborka saját levét új "nyerhetjük ki", ha a lereszelt uborkát enyhén lesózzuk, állni hagyjuk - így kiengedi a levét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

101 csípős és fűszeres étel 101 csípős és fűszeres étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Fűszerek és gyógyfüvek Fűszerek és gyógyfüvek
Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei Super Hot! - Minden idők legtüzesebb chilis receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A chili ételbe téve nagyon csípős… és nagyon finom! Kész vagy arra, hogy megtapasztald, mi is az a...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Kapcsolódó cikkek