padlizsán

Aubergine, berenjena, eggplant, melanzana, tojáscsucsor, tojásgyümölcs, törökparadicsom, vinetta

padlizsán
A Mediterráneumban és a Balkánon nagyon kedvelt, sokféleképpen fogyasztható zöldségnövény...

Származása és elterjedése

Őshazája India és a Távol-Kelet. Magyarországra török közvetítéssel került, egyik neve is erre utal (török paradicsom). Tojásgyümölcsnek a fehér héjú változatát hívták. Európában általában nem szerették ezt a zöldségnövényt, sokáig azt tartották, hogy elmebajt, leprát okoz, szerencsére az előítéletek megszűntek, s a török hódítások idején elterjedt a termesztése. Legnagyobb mennyiségben ma is Ázsiában termesztik, de az európai mediterrán vidéken, a Balkánon is nagyon kedvelt zöldségféle.

Beltartalmi értéke

Energia értéke alacsony, víztartalma magas. Tartalmaz karotint, antociánt, szénhidrátot, fehérjét, ásványi sókat, A és C vitamint. Fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek, máj, epe és vese problémák esetén. Vérképző, vizelet hajtó, bélgyulladást gátló. Tartalmazza még a nauzin nevű antioxidánst is. Klinikai vizsgálatok megállapítása szerint a padlizsánnak immunerősítő hatása van. A növény zöld részei mérgezőek.

Fajtái és típusai

Fogyasztható felfújt bogyó termése, melynek formája lehet hosszúkás vagy gömb alakú, fehér, sárga, lila vagy fekete színű. A hosszú, vékony fajtájú padlizsán bébipadlizsánnak is nevezik. A távol-keleti konyhában kedvelt fajta.

Konyhai felhasználása

A magyar konyhában még nem nagyon elterjedt, általában rántva készítik el. Sajátos zamata csak elkészítve érvényesül. Nagyon finom sütve, párolva, esetleg karakteres sajttal (kecske, juhsajt) kombinálva, más idény zöldséggel lerakva, fűszeres krém formájában kenyérre kenve, vagy mártogatva. Natúr sült húsokhoz, egyes halakhoz is nagyon jó kísérő a padlizsánkrém. Jó fűszerei a bazsalikom, fokhagyma, babér, oregano, chili, szegfűbors.
A nagyobb fajták keserűek lehetnek, ezért a sütés-főzés előtt szeleteljük fel a kívánt mennyiséget, sózzuk meg bőségesen, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ezt követően öblítsük le, szárítsuk meg. A vékonyabb padlizsánokat általában nem kell sózni.

Vásárlási tanács

Legjobb a fiatal 5-8 cm átmérőjű példányokat megvásárolni. A friss árunak keménynek, csillogó sima héjúnak kell lennie. A kocsánya mindig élénkzöld legyen. Ne vegyünk ráncos, foltos héjú, barna beszáradt kocsányú árut.

Tippek, fortélyok

Miért kell állni hagyni a sózott padlizsánt?
A feldarabolt besózott padlizsánt hagyjuk állni fél-egy órát, hogy a só kioldja belőle a keserű anyagokat. Legjobb ha egy szűrőbe tesszük, így a keserű lé azonnal lecsorog róla. Utána folyóvíz alatt mossuk le, s papírtörlővel töröljük szárazra.
Miképpen akadályozzuk meg a padlizsán barnulását?
A padlizsán nem a kés anyagától, hanem a levegőtől barnul be. Ezt elkerülhetjük, ha hámozása után azonnal ecettel vagy citromlével savanyított vízbe mártjuk.
Hogyan nyerhetjük ki könnyen a sült padlizsán húsát?
A sült padlizsán hámozása macerás dolog. Húsa könnyebben kinyerhető, ha kettévágjuk és egy kanállal néhány mozdulattal kikaparjuk.
Hogyan vehetjük el egyes padlizsánok keserű ízét?
Egyes fajtáknál előfordul, hogy néha a padlizsán húsa keserű. Ezt elkerülhetjük, ha a padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd a vágott felületen besózzuk. Szűrőbe téve egy órát állni hagyjuk, majd hideg vízben leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Régi idők receptjei Régi idők receptjei
Szerzők: Lejtényi Éva, Waldhauser György
Kiadó: Black & White Kiadó (2002)

A főzés művészet. A tudás semmit sem ér tehetség nélkül. Nem véletlen, hogy nagy színészek, sportolók...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Sütés, párolás burokban Sütés, párolás burokban
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Zamatos, omlós, sohasem száraz húsok és szárnyasok, vitamindús zöldségek. Semmi kétség, ezek alufóliában...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Kapcsolódó cikkek