padlizsán

Aubergine, berenjena, eggplant, melanzana, tojáscsucsor, tojásgyümölcs, törökparadicsom, vinetta

padlizsán
A Mediterráneumban és a Balkánon nagyon kedvelt, sokféleképpen fogyasztható zöldségnövény...

Származása és elterjedése

Őshazája India és a Távol-Kelet. Magyarországra török közvetítéssel került, egyik neve is erre utal (török paradicsom). Tojásgyümölcsnek a fehér héjú változatát hívták. Európában általában nem szerették ezt a zöldségnövényt, sokáig azt tartották, hogy elmebajt, leprát okoz, szerencsére az előítéletek megszűntek, s a török hódítások idején elterjedt a termesztése. Legnagyobb mennyiségben ma is Ázsiában termesztik, de az európai mediterrán vidéken, a Balkánon is nagyon kedvelt zöldségféle.

Beltartalmi értéke

Energia értéke alacsony, víztartalma magas. Tartalmaz karotint, antociánt, szénhidrátot, fehérjét, ásványi sókat, A és C vitamint. Fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek, máj, epe és vese problémák esetén. Vérképző, vizelet hajtó, bélgyulladást gátló. Tartalmazza még a nauzin nevű antioxidánst is. Klinikai vizsgálatok megállapítása szerint a padlizsánnak immunerősítő hatása van. A növény zöld részei mérgezőek.

Fajtái és típusai

Fogyasztható felfújt bogyó termése, melynek formája lehet hosszúkás vagy gömb alakú, fehér, sárga, lila vagy fekete színű. A hosszú, vékony fajtájú padlizsán bébipadlizsánnak is nevezik. A távol-keleti konyhában kedvelt fajta.

Konyhai felhasználása

A magyar konyhában még nem nagyon elterjedt, általában rántva készítik el. Sajátos zamata csak elkészítve érvényesül. Nagyon finom sütve, párolva, esetleg karakteres sajttal (kecske, juhsajt) kombinálva, más idény zöldséggel lerakva, fűszeres krém formájában kenyérre kenve, vagy mártogatva. Natúr sült húsokhoz, egyes halakhoz is nagyon jó kísérő a padlizsánkrém. Jó fűszerei a bazsalikom, fokhagyma, babér, oregano, chili, szegfűbors.
A nagyobb fajták keserűek lehetnek, ezért a sütés-főzés előtt szeleteljük fel a kívánt mennyiséget, sózzuk meg bőségesen, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ezt követően öblítsük le, szárítsuk meg. A vékonyabb padlizsánokat általában nem kell sózni.

Vásárlási tanács

Legjobb a fiatal 5-8 cm átmérőjű példányokat megvásárolni. A friss árunak keménynek, csillogó sima héjúnak kell lennie. A kocsánya mindig élénkzöld legyen. Ne vegyünk ráncos, foltos héjú, barna beszáradt kocsányú árut.

Tippek, fortélyok

Miért kell állni hagyni a sózott padlizsánt?
A feldarabolt besózott padlizsánt hagyjuk állni fél-egy órát, hogy a só kioldja belőle a keserű anyagokat. Legjobb ha egy szűrőbe tesszük, így a keserű lé azonnal lecsorog róla. Utána folyóvíz alatt mossuk le, s papírtörlővel töröljük szárazra.
Miképpen akadályozzuk meg a padlizsán barnulását?
A padlizsán nem a kés anyagától, hanem a levegőtől barnul be. Ezt elkerülhetjük, ha hámozása után azonnal ecettel vagy citromlével savanyított vízbe mártjuk.
Hogyan nyerhetjük ki könnyen a sült padlizsán húsát?
A sült padlizsán hámozása macerás dolog. Húsa könnyebben kinyerhető, ha kettévágjuk és egy kanállal néhány mozdulattal kikaparjuk.
Hogyan vehetjük el egyes padlizsánok keserű ízét?
Egyes fajtáknál előfordul, hogy néha a padlizsán húsa keserű. Ezt elkerülhetjük, ha a padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd a vágott felületen besózzuk. Szűrőbe téve egy órát állni hagyjuk, majd hideg vízben leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

500 recept burgonyával 500 recept burgonyával
Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)

A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

33 egészséges nyers ételek 33 egészséges nyers ételek
Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Kapcsolódó cikkek