padlizsán

Aubergine, berenjena, eggplant, melanzana, tojáscsucsor, tojásgyümölcs, törökparadicsom, vinetta

padlizsán
A Mediterráneumban és a Balkánon nagyon kedvelt, sokféleképpen fogyasztható zöldségnövény...

Származása és elterjedése

Őshazája India és a Távol-Kelet. Magyarországra török közvetítéssel került, egyik neve is erre utal (török paradicsom). Tojásgyümölcsnek a fehér héjú változatát hívták. Európában általában nem szerették ezt a zöldségnövényt, sokáig azt tartották, hogy elmebajt, leprát okoz, szerencsére az előítéletek megszűntek, s a török hódítások idején elterjedt a termesztése. Legnagyobb mennyiségben ma is Ázsiában termesztik, de az európai mediterrán vidéken, a Balkánon is nagyon kedvelt zöldségféle.

Beltartalmi értéke

Energia értéke alacsony, víztartalma magas. Tartalmaz karotint, antociánt, szénhidrátot, fehérjét, ásványi sókat, A és C vitamint. Fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek, máj, epe és vese problémák esetén. Vérképző, vizelet hajtó, bélgyulladást gátló. Tartalmazza még a nauzin nevű antioxidánst is. Klinikai vizsgálatok megállapítása szerint a padlizsánnak immunerősítő hatása van. A növény zöld részei mérgezőek.

Fajtái és típusai

Fogyasztható felfújt bogyó termése, melynek formája lehet hosszúkás vagy gömb alakú, fehér, sárga, lila vagy fekete színű. A hosszú, vékony fajtájú padlizsán bébipadlizsánnak is nevezik. A távol-keleti konyhában kedvelt fajta.

Konyhai felhasználása

A magyar konyhában még nem nagyon elterjedt, általában rántva készítik el. Sajátos zamata csak elkészítve érvényesül. Nagyon finom sütve, párolva, esetleg karakteres sajttal (kecske, juhsajt) kombinálva, más idény zöldséggel lerakva, fűszeres krém formájában kenyérre kenve, vagy mártogatva. Natúr sült húsokhoz, egyes halakhoz is nagyon jó kísérő a padlizsánkrém. Jó fűszerei a bazsalikom, fokhagyma, babér, oregano, chili, szegfűbors.
A nagyobb fajták keserűek lehetnek, ezért a sütés-főzés előtt szeleteljük fel a kívánt mennyiséget, sózzuk meg bőségesen, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ezt követően öblítsük le, szárítsuk meg. A vékonyabb padlizsánokat általában nem kell sózni.

Vásárlási tanács

Legjobb a fiatal 5-8 cm átmérőjű példányokat megvásárolni. A friss árunak keménynek, csillogó sima héjúnak kell lennie. A kocsánya mindig élénkzöld legyen. Ne vegyünk ráncos, foltos héjú, barna beszáradt kocsányú árut.

Tippek, fortélyok

Miért kell állni hagyni a sózott padlizsánt?
A feldarabolt besózott padlizsánt hagyjuk állni fél-egy órát, hogy a só kioldja belőle a keserű anyagokat. Legjobb ha egy szűrőbe tesszük, így a keserű lé azonnal lecsorog róla. Utána folyóvíz alatt mossuk le, s papírtörlővel töröljük szárazra.
Miképpen akadályozzuk meg a padlizsán barnulását?
A padlizsán nem a kés anyagától, hanem a levegőtől barnul be. Ezt elkerülhetjük, ha hámozása után azonnal ecettel vagy citromlével savanyított vízbe mártjuk.
Hogyan nyerhetjük ki könnyen a sült padlizsán húsát?
A sült padlizsán hámozása macerás dolog. Húsa könnyebben kinyerhető, ha kettévágjuk és egy kanállal néhány mozdulattal kikaparjuk.
Hogyan vehetjük el egyes padlizsánok keserű ízét?
Egyes fajtáknál előfordul, hogy néha a padlizsán húsa keserű. Ezt elkerülhetjük, ha a padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd a vágott felületen besózzuk. Szűrőbe téve egy órát állni hagyjuk, majd hideg vízben leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

A francia konyha A francia konyha
Szerzők: Warde, Fran, Harris, Joanne
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2004)

"Legelső emlékeim ételekhez fűződnek. Sosem felejtem el, talán hároméves lehettem, amikor Mémée-vel, a...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

500 recept burgonyával 500 recept burgonyával
Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)

A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Házi nyári menük Házi nyári menük
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1996)

A friss zöldségfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztása alapvetően fontos, mivel a vízben oldható...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)

Kapcsolódó cikkek