padlizsán

Aubergine, berenjena, eggplant, melanzana, tojáscsucsor, tojásgyümölcs, törökparadicsom, vinetta

padlizsán
A Mediterráneumban és a Balkánon nagyon kedvelt, sokféleképpen fogyasztható zöldségnövény...

Származása és elterjedése

Őshazája India és a Távol-Kelet. Magyarországra török közvetítéssel került, egyik neve is erre utal (török paradicsom). Tojásgyümölcsnek a fehér héjú változatát hívták. Európában általában nem szerették ezt a zöldségnövényt, sokáig azt tartották, hogy elmebajt, leprát okoz, szerencsére az előítéletek megszűntek, s a török hódítások idején elterjedt a termesztése. Legnagyobb mennyiségben ma is Ázsiában termesztik, de az európai mediterrán vidéken, a Balkánon is nagyon kedvelt zöldségféle.

Beltartalmi értéke

Energia értéke alacsony, víztartalma magas. Tartalmaz karotint, antociánt, szénhidrátot, fehérjét, ásványi sókat, A és C vitamint. Fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek, máj, epe és vese problémák esetén. Vérképző, vizelet hajtó, bélgyulladást gátló. Tartalmazza még a nauzin nevű antioxidánst is. Klinikai vizsgálatok megállapítása szerint a padlizsánnak immunerősítő hatása van. A növény zöld részei mérgezőek.

Fajtái és típusai

Fogyasztható felfújt bogyó termése, melynek formája lehet hosszúkás vagy gömb alakú, fehér, sárga, lila vagy fekete színű. A hosszú, vékony fajtájú padlizsán bébipadlizsánnak is nevezik. A távol-keleti konyhában kedvelt fajta.

Konyhai felhasználása

A magyar konyhában még nem nagyon elterjedt, általában rántva készítik el. Sajátos zamata csak elkészítve érvényesül. Nagyon finom sütve, párolva, esetleg karakteres sajttal (kecske, juhsajt) kombinálva, más idény zöldséggel lerakva, fűszeres krém formájában kenyérre kenve, vagy mártogatva. Natúr sült húsokhoz, egyes halakhoz is nagyon jó kísérő a padlizsánkrém. Jó fűszerei a bazsalikom, fokhagyma, babér, oregano, chili, szegfűbors.
A nagyobb fajták keserűek lehetnek, ezért a sütés-főzés előtt szeleteljük fel a kívánt mennyiséget, sózzuk meg bőségesen, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ezt követően öblítsük le, szárítsuk meg. A vékonyabb padlizsánokat általában nem kell sózni.

Vásárlási tanács

Legjobb a fiatal 5-8 cm átmérőjű példányokat megvásárolni. A friss árunak keménynek, csillogó sima héjúnak kell lennie. A kocsánya mindig élénkzöld legyen. Ne vegyünk ráncos, foltos héjú, barna beszáradt kocsányú árut.

Tippek, fortélyok

Miért kell állni hagyni a sózott padlizsánt?
A feldarabolt besózott padlizsánt hagyjuk állni fél-egy órát, hogy a só kioldja belőle a keserű anyagokat. Legjobb ha egy szűrőbe tesszük, így a keserű lé azonnal lecsorog róla. Utána folyóvíz alatt mossuk le, s papírtörlővel töröljük szárazra.
Miképpen akadályozzuk meg a padlizsán barnulását?
A padlizsán nem a kés anyagától, hanem a levegőtől barnul be. Ezt elkerülhetjük, ha hámozása után azonnal ecettel vagy citromlével savanyított vízbe mártjuk.
Hogyan nyerhetjük ki könnyen a sült padlizsán húsát?
A sült padlizsán hámozása macerás dolog. Húsa könnyebben kinyerhető, ha kettévágjuk és egy kanállal néhány mozdulattal kikaparjuk.
Hogyan vehetjük el egyes padlizsánok keserű ízét?
Egyes fajtáknál előfordul, hogy néha a padlizsán húsa keserű. Ezt elkerülhetjük, ha a padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd a vágott felületen besózzuk. Szűrőbe téve egy órát állni hagyjuk, majd hideg vízben leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

Jamie természetesen Jamie természetesen
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2009)

Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb,...

Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Hat jó érv, amiért érdemes megvenned ezt a könyvet: 1. Te is anyuka vagy. Anyuka, aki dolgozik; akinek csak egy...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Salátáskönyv Salátáskönyv
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2011)

Tudományosan bizonyított, hogy több zöldséget kellene fogyasztanunk. Elsősorban a saláták teszik lehetővé,...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Vicces kölyökkaják Vicces kölyökkaják
Kiadó: Vince Kiadó (2012)

Egyszerűen elkészíthető látványos szendvicsek, bolondos zsemlék és más péksütemények – hogy a gyerekek...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Kapcsolódó cikkek