cékla
beetroot, betterave, remolacha, rote Bete, rubra
Származása és elterjedése
Dél- és Közép-Európában őshonos répaféle. Gyökeréért termesztjük, de az egész növény ehető. Gyökerét és levelét már az asszírok is fogyasztották. A hírneves ókori görög jósdában, Delphoiban céklával áldoztak Apollónak.
Beltartalmi értéke
B-C-A vitamint, ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, vas, nátrium,stb.) tartalmaz, antioxidáns tulajdonságú. Fő értéke a betamin, sötét színű levében van.
A rómaiak lázcsillapításra használták. A germán birodalomban Nagy Károly elrendelte a termesztését. Angliában a középkorban a betegek és idősek eledele volt. Hazánkban is nagyon régen termesztett növényünk. Fog- és fejfájás enyhítésére is használták.
Fajtái és típusai
Formája fajtától függően gömbölyű,vagy hengeres formájú.
Konyhai felhasználása
A magyar konyhában kedvelt téli salátanövényünk. Elsősorban a szláv konyhákban egyes levesek fontos alkotórésze.
Vásárlási tanács
Vásárláskor legjobb a formásan gömbölyű, fél öklömnyi méreteket választani. A kemény, húsos, leveses, sötét lila színű példányokat keressük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Az 500 saláta azoknak szól, akik szeretik a gyorsan elkészíthető, egészséges és friss ételeket. Azoknak,...

Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)

Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)
Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)
Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)
Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)
„Vissza a természethez!" - ez lehetne a jelszavunk, ha azt szeretnénk, hogy táplálékaink a legtökéletesebben...

Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)
Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Kurír Lap- és Könyvkiadó (1992)
Az uborka és a tök házasságából származó cukkini két távoli vidékről, Mexikóból és Nyugat-Indiából...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)
E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)
A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)
Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...