cukkini
zucchini
Nemrégen kinemesített, mára már kedvelt és elterjedt zöldségnövényünk, mely a tökfélékhez tartozik...
Termesztése nem régi, a hetvenes években nemesítették ki ezt a tökfélét. A mediterrán vidékről származik, a növény nagyon fagyérzékeny. Beltartalmi értékei szinte azonosak a spárgatökkel.
A, B1, B2 és C vitamint tartalmaz. Ballasztanyagokban gazdag, kalóriatartalma alacsony. Talán kicsit jellegtelenebb az íze, viszont sokoldalúbb a felhasználása, mint a spárgatöknek. A zsenge példányok nyersen nagyon finomak salátában. Kirántva, töltve, krémlevesként fogyasztjuk általában, de savanyítva is finom.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Kurír Lap- és Könyvkiadó (1992)
Az uborka és a tök házasságából származó cukkini két távoli vidékről, Mexikóból és Nyugat-Indiából...