hónapos retek

rábano, radish, ravanello, Rettich

hónapos retek
Sokunk számára a tavasz első hírnöke a friss, üde zöldhagymával együtt. Látványnak sem utolsó a piacokon felhalmozott hónapos retek gyönyörű piros színével,zöld leveleivel. A vitaminban szegényebb téli időszak után elsöpri tavaszi fáradságunkat...

Származása, elterjedése

A termesztett változatokat a vadretekből nemesítették ki. Időszámítás előtti korban az egyiptomiak, görögök, rómaiak már termesztették. A legenda szerint Delphoiban, Apollo-ra hivatkozva a legértékesebb gyökérzöldségnek nyilvánították, mely annyi aranyat ér, amennyi a súlya. Ugyancsak fontos volt az Ázsiai területeken - Japán, India, Kína - is. Európába való behozatalát Marco Polonak tulajdonítják.

Beltartalmi értéke, élettani hatásai

Tápértéke alacsony, fogyókúrázóknak ajánlott a fogyasztása. Legértékesebb C-vitamin tartalma, mely a hosszú vitamin szegényebb téli hónapok után különös jelentőséggel bír. Tartalmaz még B1-,B2- és P-vitamint. Csípősségét a benne található mustárolaj adja. Étrendi hatása nagyon jó. A gyomorra és a légutakra van a legjelentősebb hatással, emésztési problémák, megfázás, influenza ellen javasolt a fogyasztása.

Változatai

Nagy fajtagazdagság jellemzi a hónapos retket. Maga a növény rövidnappalos, ami azt jelenti, hogy kora tavasszal és ősszel lehet jól termeszteni, amikor a nappalok rövidek, bár már nyáron termeszthető fajtákat is nemesítettek.
Tavaszi fajták: - piros héjúak - Óriás vaj, Korai legjobb, Szentesi óriás vaj, Korai piros
- fehér héjú - Jégcsap
Nyári fajták: - fehér héjú - Mikepércsi vaj
- piros héjú - Húsvéti rózsa
- sárgásbarna héjú - Jánosnapi
Őszi fajták: - fehér héjúak - Müncheni sör, Summer cross

Konyhai felhasználása

A magyar konyhában sokoldalú a felhasználása, fogyasztjuk salátaként, és csak úgy a szendvicseink mellé. Hideg büfék látványos díszítő eleme is. A japán és kínai konyha főzve is használja a retket. Friss állapotban kb. 3 napig tárolható a hűtőszekrényben. Leveleit levágva, műanyag zacskóba csomagoljuk, különben gyorsan megpudvásodik.

Vásárlási tanács

Ha a zöldjével együtt látjuk a piacon mindig a leveleket nézzük meg először, amennyiben a levél nem fonnyadt, friss, üde, akkor a gumó is friss. Ha a gumót megnyomjuk, az ne legyen szivacsos, könnyen benyomható.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció