kínai kel
kínai káposzta, napa, pe-tsai, po-tsai, wom bok
Származása, elterjedése és jellegzetességei
Őshazája Kelet-Ázsia, Kínában, Japánban 2000 éve ismerik és termesztik. Európába és Amerikába a múlt században került és nagyon népszerű lett.
A növények zöldesfehér levelűek, káposztafejei bunkó formájúak és átlagos súlyuk 20 dkg és 1 kg között mozog. Igen gazdaságos, hiszen szinte az egész növény felhasználható.
Beltartalmi értéke
Kalória tartalma alacsony, növényi rostokat, aminósavakat, ásványi sókat, A- és C vitamint, karotint tartalmaz. Összefoglalva: a legmegfelelőbb saláta az egészségesen táplálkozni óhajtók számára. Könnyen emészthető. Tulajdonságai következtében fogyasztása a karcsúságra törekvők számára is előnyös.
Konyhai felhasználása
Mivel nincs jellegzetes íze, általába pikáns ízesítéssel (lülönféle fűszerekkel és borssal) párosítják. Elsősorban saláta növényként használják, de főzeléket (gőz fölött vagy serpenyőben sütve) is készíthetünk belőle. Salátához rendszerint csíkokra vágjuk a leveleit. A keleti konyhákban ecetes mártásban, hidegen fogyasztják.
Előkészítésekor vágjuk le a levelekről a gyökér felé eső oldal végeit, majd vágjuk hosszában félre. A középső bordát vágjuk ki és dobjuk el. Annyi levelet válasszunk le róla, amennyire az adott étkezéshez szükségünk van, a többit műanyag zacskóban 10 napig frissen tarthatjuk a hűtőben.
Vásárlási tanács
Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy a levelek halvány zöldek, hibátlanok, egyenesek, kemények, ropogósak és szorosan egymáshoz simulóak legyenek.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)
Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)
A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...