kínai kel

kínai káposzta, napa, pe-tsai, po-tsai, wom bok

kínai kel
Az utóbbi időkben nálunk is termesztett, elsősorban salátaként fogyasztott zöldségféle...

Származása, elterjedése és jellegzetességei

Őshazája Kelet-Ázsia, Kínában, Japánban 2000 éve ismerik és termesztik. Európába és Amerikába a múlt században került és nagyon népszerű lett.
A növények zöldesfehér levelűek, káposztafejei bunkó formájúak és átlagos súlyuk 20 dkg és 1 kg között mozog. Igen gazdaságos, hiszen szinte az egész növény felhasználható.

Beltartalmi értéke

Kalória tartalma alacsony, növényi rostokat, aminósavakat, ásványi sókat, A- és C vitamint, karotint tartalmaz. Összefoglalva: a legmegfelelőbb saláta az egészségesen táplálkozni óhajtók számára. Könnyen emészthető. Tulajdonságai következtében fogyasztása a karcsúságra törekvők számára is előnyös.

Konyhai felhasználása

Mivel nincs jellegzetes íze, általába pikáns ízesítéssel (lülönféle fűszerekkel és borssal) párosítják. Elsősorban saláta növényként használják, de főzeléket (gőz fölött vagy serpenyőben sütve) is készíthetünk belőle. Salátához rendszerint csíkokra vágjuk a leveleit. A keleti konyhákban ecetes mártásban, hidegen fogyasztják.
Előkészítésekor vágjuk le a levelekről a gyökér felé eső oldal végeit, majd vágjuk hosszában félre. A középső bordát vágjuk ki és dobjuk el. Annyi levelet válasszunk le róla, amennyire az adott étkezéshez szükségünk van, a többit műanyag zacskóban 10 napig frissen tarthatjuk a hűtőben.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy a levelek halvány zöldek, hibátlanok, egyenesek, kemények, ropogósak és szorosan egymáshoz simulóak legyenek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
kínai kel
Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Lesbros, Dominique
Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
(Alexandra Kiadó, 2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és spárgabab", azt hiszed hogy a Tintin-sorozat Haddock kapitánya kármkodik már megint. 2. Amikor egy kínai fűszeresbódé... bővebben...
recept beküldése
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!