kelbimbó

bimbóskel, Brussels sprouts, brüsszeli káposzta, cavoletti di Bruxelles, choux de Bruxelles, coles de Bruselas, Rosenkohl

kelbimbó
A káposztafélékhez tartozó kedvelt téli zöldségnövényünk...

Származása és elterjedése

Úgy tartják, hogy Belgiumban nemesítették ki a 19.század során. Angol (Brussels sprouts) és francia, belga (choux de Bruxelles) elnevezése is erre utal. Ma a legnagyobb termelők és fogyasztók Anglia, Németország, Hollandia, Franciaország és az USA (California).

Beltartalmi értéke

Tápértéke a káposztafélék között a legmagasabb. Tartalmaz emészthető rostot, fehérjét, A-B1-B2-C vitamint, kalciumot, foszfort és vasat.

Konyhai felhasználása

A levél hónaljában fejlődő kicsi, csukott levélfejeket fogyasztjuk. Rostozata, íze finomabb, mint a kelkáposztáé. A mélyhűtést nagyon jól tűri. Ugyanazokat az ételeket elkészíthetjük belőle, mint a kelkáposztából, s emellett nagyon kedvelt köretként is. Fűszerezése, mint a kelkáposztáé – köménymag, fokhagyma, de a karfiolhoz hasonlóan csőben sütve is elkészíthetjük sajttal kombinálva.

Vásárlási tanács

Vásárlásnál a szép zöld színű, tömött, rugalmas kis fejeket válasszuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció