fejes káposzta

cabbage, cavolo, col, édes káposzta, fehérkáposzta, Kohl

fejes káposzta
A magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény. Számos népszerű étel magas beltartalmi értékű, jó élettani hatású alapanyaga...

Származása és elterjedése

Dél- és Nyugat-Európa tengerparti vidékein őshonos. Már az ókori Egyiptomban és Rómában is termesztették. Az európai országok közül Németországban a legfontosabb és legkedveltebb zöldségnövények egyike. Ezért külföldön, nem éppen jóindulatúan és barátságosan, a németeket néha káposztafejűeknek is titulálják. Lengyelországban, Franciaországban (Elzász-i savanyú káposzta), Oroszországban szintén kedvelt.

Beltartalmi értéke

Rost tartalma magas, jó hatással van az emésztő rendszerre, bár az érzékenyebbeknél néha emésztési zavarokat, felfújódást okozhat. Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, de A, B1, B2 vitamin, kálium, kalcium, vas is található benne.

Élettani hatása és egyéb jellemzői

Nyersen fogyasztva védi a gyomor nyálkahártyáját és segít a bélflóra helyreállításában. Külön értéke, hogy savanyítva 80-85%-ban megőrzi C-vitamin tartalmát, így a téli időszakban rendkívül fontos vitamin forrás. Savanyított leve kitűnő emésztési panaszok és székrekedés esetén. Kalória tartalma alacsony, fogyókúrás étrendek fontos szereplője.

Konyhai felhasználása

Számos népszerű magyar étel fontos alapanyaga. Ezek egy részét nehéz ételnek tartják, de a káposzta védelmében meg kell jegyeznünk, hogy ebben nem a káposzta a „hibás”, hanem amivel együtt főzzük – a gyakran zsíros, füstölt húsok, kolbász, tejföl. Fűszereink közül a köménymag, babér, majoránna hozzáadásával érhetünk el még jobb ízhatásokat. Egyes nyári ételeknél kaporral fűszerezzük (lucskos káposzta). Nagyon finom, ha nyáron ugyanúgy kovászoljuk kaporral, mint az uborkát – könnyű nyári székelykáposztát főzhetünk belőle nem zsíros hússal. Savanyításon kívül nyersen is jól tárolható, így gyakorlatilag egész évben fogyaszthatjuk.

Vásárlási tanács

Levelei világos zöld színűek, homorúak, tömött fejet alkotnak. Mindig igyekezzünk tömött, kemény fejeket vásárolni, melynek a külső levelei is épek, nem fonnyadtak.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció