tojás
egg, Ei, huevo, oeuf, tikmony, uovo
Beltartalmi értéke
„ A tojás az emberiség ősi tápláléka” - közhely, és nem is igaz. Nem igaz, mert már majom és kisemlős korunkban is ettünk tojást, amennyi belénk fért. A tojás táplálkozás- élettani értéke igen számottevő, majdnem minden jelentős tápanyagot, vitamint, fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz, kivéve a C vitamint, szénhidrátokat, és élelmi rostokat. Óriási előnye még a többi állati fehérjeforrással szemben, hogy nem kell vele megküzdeni és megölni. Egy tojás súlya átlagosan 55-60 gr, ennek 10-12% a héj, az ehető rész 2/3-a fehérje, 1/3-a a sárgája, 40 különböző esszenciális fehérjét, valamint telített- és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ez utóbbiakat ráadásul ideális arányban.
Ezen a ponton kell említést tennünk a 80-as évek közepén kibontakozó tojáshisztériáról. Valóságos tojáspogrom robbant ki ebben az időszakban, szegény tojás nyakába varrták az emberiség szinte minden egészségügyi problémáját. A szívinfarktuson kezdték a rákkal folytatták, és ki tudja meddig mentek volna el, ha a tudományos világ nem állítja meg ezt az őrjöngést. A tojássárgájában lévő koleszterint okolták minden bajért, pedig a telített- és telítetlen zsírsavak tökéletes aránya miatt nem vádolható.
Sőt, a tojásban található D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felszívódását, az A-vitamin a csontfejlődés és a növekedés elmaradhatatlan komponense, és végül (válaszként a makacs vádaskodóknak) az E vitamin közismerten hatékony antioxidáns, de tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, B2 és B12 vitamint is.
Konyhai felhasználása
Persze elsősorban nem azért eszünk tojást, mert egészséges, hanem mert rengeteg ételnek alap- ill. kötőanyaga. A legtöbb híres konyha gyakorlatilag megbénulna nélküle, a francia, az olasz, a kínai konyha összeomlana tojás nélkül. Nem készülhetnének tészták, sütemények, krémek, hidegkonyhai készítmények.
Nem véletlen tehát, hogy minden nemzet mitológiájában kiemelkedő szerepe van a tojásnak, mint a megújuló élet és termékenység szimbólumának. A görögkeleti vallásban a halottkultusz fontos része, de tisztelték a kelták és a germánok is. A tojás nem ismer nemzeti, etnikai határokat, kortalanul utazik az időben és térben, és a húsvéti ünnepek idején újra és újra elfoglalja kultikus helyét a családok életében. Mi ugyan tojáson kizárólag a tyúktojást értjük, ámde tojással szaporodnak más madarak, kígyók és egyéb rémek, de vajon melyik tojás a legkisebb és melyik a legnagyobb? Nos, akinek volt türelme végigolvasni ezt az írást megérdemli hogy megtudja: a kolibrié a legkisebb és a struccé a legnagyobb.
Tippek, fortélyok
Omlós tészták tetejét sütés előtt mindig felvert tojással kell megkenni.
A buggyantott tojás főzésekor a vízhez csöpögtessünk egy kis ecetet, ami sietteti a fehérje kocsonyásodását.
Ha egy kevés szódabikarbónát adunk a felvert tojásokhoz, amikor omlettet készítünk, sokkal könnyebb és levegősebb lesz az omlettünk állaga.
A lágytojás főzés közben kevésbé reped meg, ha egy kávéskanál sót és ecetet teszünk a főzővízhez.
Amennyiben keménytojást készítünk, a hűtőből kivett tojásra öntsünk hideg vizet és forraljuk fel. Ha egyből a forró vízbe tesszük, akkor megreped a héja.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)
Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
Ez a könyv számtalan finom tojásétel receptjét tartalmazza, a sóstól az édesig, az egyszerű ételektől a...

Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kiadó: O-Press (2010)
Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)
Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)
Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...