fillotészta

fillotészta
A pita és a fillo - a görög konyha két, önmagában is fontos remeke...

A pita félbevágott, salátával töltött, lapos, nem kemencében sült tészta. Elkészítéséhez leggyakrabban fillotésztát használnak, mely állítólag Perzsiából származik. Alapanyaga valójában egyszerű búzalisztből, vízből és sóból készülő keverék, melyhez adnak esetleg még egy kevés olívaolajat. Az ilyen nagyon vékonyra kinyújtott tésztához - aperitifhez való tésztatáskák (tiropitesz) vagy mézes édesség (baklava) készül elsősorban belőle - nem kis tapasztalat és ügyesség szükségeltetik.
Ezért aztán a görögök is szívesen vásárolnak kész tésztát, mely minden élelmiszerboltban kapható. A csomagban 12 vagy 24 tésztalap van, hol 30x30, hol 30x50 cm-es méretben. Külföldön többnyire mélyhűtve árulják. Ez esetben használat előtt szobahőmérsékleten két órán át állni kell hagyni a csomagolásában, hogy felengedjen.
A tészta feldolgozása során azokat a lapokat, amelyekhez nem nyúlunk, nedves ruhával le kell fedni, mert különben gyorsan megszáradnak és töredezni kezdenek.
A fillotészta nagyon emlékeztet a Közép-Európában oly népszerű rétestésztára, mert vagy több réteg tésztába göngyölik a tölteléket, vagy az egymás fölé helyezett lapok közé kenik. Ha a tészta túllóg a formán, nem kell levágni, csak vajjal megkenni és visszahajtani.
A töltelék többnyire zöldségből, tojásból, sajtból, ritkábban halból készül.
A már megtöltött pita felső rétegét sütés előtt többször át kell szúrni, hogy a keletkező gőz eltávozhasson a tésztából. Kevés vízzel meg is szokták még locsolni, mielőtt a sütőbe kerül. A pita hidegen is finom - sokan eszik reggelire is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
most van szezonja
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!