garnélarák
camarón, crevettes, gamberetto, Garnele, shrimp
Jellemzői
A garnéla a rákfélék családjába tartozik, amely az egész világon előfordul a különböző hőmérsékletű friss, sós és csökkent sótartalmú vizekben. Méretük igen változatos, hosszúságuk 2,5 cm-től 30 cm-ig terjed, két hosszabb csápjuk és 5 pár lábuk van. Frissen és fagyasztva, főzve vagy nyersen, héjastól vagy anélkül kaphatók a legtöbbször 3-5 cm-es állatok. Húsuk áttetsző és fajtától függően lehet rózsaszínű, sárga, szürke, barna, piros vagy zöld árnyalatú.
Az általában apró, olló nélküli rákocskákat Európa minden országában másként nevezik.A Földközi-tengerben őshonos állatoknak több fajtája van és az Atlanti -óceánban élőknek is.
Garnélafajok, és konyhai felhasználásuk
Homoki garnéla - több változata ismert, hossza eléri a 7,5 cm-t. Gyakran már a hajó fedélzetén vagy rögtön partra érés után leforrázzák, gyorsan romlik. Nyersen halvány rózsaszínű, frissen, fagyasztva és konzervként kapható.
Fűrészes garnéla - kisméretű, szaftos húsú, kb.6 cm hosszú. Citromlével megcsepegtetve, majonézzel leöntve fogyasztják.
Zöld óriás garnéla - több színben pompázó óriásgarnéla, farka barnás, lábai pirosak. Átlagban 8 cm hosszú, de elérheti a 11 cm-t is. Wokban kevergetve-pirítva a legfinomabb, de grillezve is igazi csemege.
Rózsaszínű trópusi garnéla - ez a garnélarák nyersen is kitűnő citromlével megcsepegtetve.
Ha főzve fogyasztjuk lassan kis lángon kell párolni, különben rágós lesz.
Királyrák vagy óriás garnéla - salátába, főtt tészta mártásába, rizsételbe keverve vagy magában is fogyasztjuk paradicsomos vagy tejszínes mártásban.
Amikor a garnéla húsa megfő opálos és rózsaszínű lesz. Nem szabad túlfőzni, mert akkor megkeményedik és gumiszerű állaga lesz. Az átlagos méretű garnélának 2-3 percnyi sütés elegendő.
Vásárlási tanács
Még ha nem is akarjuk megenni a garnéla fejét, érdemes alaposan megvizsgálni - természetesen főzés előtt. A szakértő ugyanis erről ismeri fel, friss-e a garnéla: minél idősebb az állat, annál sötétebb a feje. Ezenkívül megpuhul, és kissé összeesik a kemény páncélban. a hosszú csápok csak a friss tengeri állatoknál épek. Ha lefagyasztják, majd újból felengedik őket, a tapogatók letörnek.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)
Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)
Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Kiadó: O-Press (2010)
Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)
Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)
A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)
Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

Kiadó: Vince Kiadó (2011)
A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Szerző: Fertig, Judith. M
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)
A legjobb ételek halakból és a tenger gyümölcseiből Az 500 halétel mindenféle halból és tenger...

Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az...