garnélarák

camarón, crevettes, gamberetto, Garnele, shrimp

garnélarák
Apró olló nélküli rákocskák...

Jellemzői

A garnéla a rákfélék családjába tartozik, amely az egész világon előfordul a különböző hőmérsékletű friss, sós és csökkent sótartalmú vizekben. Méretük igen változatos, hosszúságuk 2,5 cm-től 30 cm-ig terjed, két hosszabb csápjuk és 5 pár lábuk van. Frissen és fagyasztva, főzve vagy nyersen, héjastól vagy anélkül kaphatók a legtöbbször 3-5 cm-es állatok. Húsuk áttetsző és fajtától függően lehet rózsaszínű, sárga, szürke, barna, piros vagy zöld árnyalatú.
Az általában apró, olló nélküli rákocskákat Európa minden országában másként nevezik.A Földközi-tengerben őshonos állatoknak több fajtája van és az Atlanti -óceánban élőknek is.

Garnélafajok, és konyhai felhasználásuk

Homoki garnéla - több változata ismert, hossza eléri a 7,5 cm-t. Gyakran már a hajó fedélzetén vagy rögtön partra érés után leforrázzák, gyorsan romlik. Nyersen halvány rózsaszínű, frissen, fagyasztva és konzervként kapható.
Fűrészes garnéla - kisméretű, szaftos húsú, kb.6 cm hosszú. Citromlével megcsepegtetve, majonézzel leöntve fogyasztják.
Zöld óriás garnéla - több színben pompázó óriásgarnéla, farka barnás, lábai pirosak. Átlagban 8 cm hosszú, de elérheti a 11 cm-t is. Wokban kevergetve-pirítva a legfinomabb, de grillezve is igazi csemege.
Rózsaszínű trópusi garnéla - ez a garnélarák nyersen is kitűnő citromlével megcsepegtetve.
Ha főzve fogyasztjuk lassan kis lángon kell párolni, különben rágós lesz.
Királyrák vagy óriás garnéla - salátába, főtt tészta mártásába, rizsételbe keverve vagy magában is fogyasztjuk paradicsomos vagy tejszínes mártásban.

Amikor a garnéla húsa megfő opálos és rózsaszínű lesz. Nem szabad túlfőzni, mert akkor megkeményedik és gumiszerű állaga lesz. Az átlagos méretű garnélának 2-3 percnyi sütés elegendő.

Vásárlási tanács

Még ha nem is akarjuk megenni a garnéla fejét, érdemes alaposan megvizsgálni - természetesen főzés előtt. A szakértő ugyanis erről ismeri fel, friss-e a garnéla: minél idősebb az állat, annál sötétebb a feje. Ezenkívül megpuhul, és kissé összeesik a kemény páncélban. a hosszú csápok csak a friss tengeri állatoknál épek. Ha lefagyasztják, majd újból felengedik őket, a tapogatók letörnek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hozzávalók Werle, Louke, Cox, Jill
Hozzávalók
(Vince Kiadó, 2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára, de nem nélkülözhetik a szakácsok és más szakemberek sem. A több mint 2000 színes fotót és a hozzájuk tartozó leírást... bővebben...
van itthon
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

500 halétel 500 halétel
Szerző: Fertig, Judith. M
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A legjobb ételek halakból és a tenger gyümölcseiből Az 500 halétel mindenféle halból és tenger...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Kapcsolódó cikkek