éticsiga

caracol, escargot, lumaca, Schnecke, snail, szőlőskerti csiga

éticsiga
Más néven szőlőskerti csiga. A 2,5 cm-nél nagyobbak fogyaszthatók...

Október közepétől december közepéig fogyasztható, amikor már elvackoltak télre, és már kialakult a csigaházat lezáró meszes hártya.
Előkészítésekor a meszes hártyát eltávolítjuk és alapos mosás után zubogva forró sós, ecetes vízben puhára főzzük. A csigákat leöblítjük, kihűtjük majd kivesszük a házukból. A fejüket, farkukat és minden fekete rész levágunk róluk és ledörzsöljük a húsukról a bőrt. Mivel sokszor a húsából készített tölteléket a házába visszatöltjük, a házát megtisztítjuk. Szódabikarbónás vízben fehérre főzzük, majd kikaparjuk a maradék szennyeződéseket, majd sütőben megszárítjuk. Mártásban (szardella, barna, madeira), házába visszatöltve (sajttal, vagy vajjal), salátának (szardellával és kaprival), levesnek készíthető.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció