közönséges kalmár

calamar, calamari, calmar, squid, Tintenfisch

közönséges kalmár
Olasz nevén - calamari - hívják világszerte...

Sekély part menti vizekben él. Hengeres testű, a farokrésznél két uszonnyal. Feje a hatalmas szemmel és tíz csáppal erős szájat zár körül. Belsejében szaruszerű merevítő képlet van. A fej kivételével minden része ehető. Párolási ideje nagyon rövid 1-2 perc.
Kalmár törzs - zsákszerű teste legtöbbször megnyúzva kapható. Töltve, sütve, párolva készítik el, vagy felszeletelve kirántják. Ez a népszerű étel a kalmárgyűrű, melyet nálunk tévesen tintahalkarikának neveznek.
Kalmárgyűrű - a kalmár bőrét lenyúzzák, belsejéből eltávolítják a merevítő képletet, a többi részt felszeletelik, ez a kalmárgyűrű. Lisztbe mártva kisütik, vagy kirántják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hozzávalók Werle, Louke, Cox, Jill
Hozzávalók
(Vince Kiadó, 2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára, de nem nélkülözhetik a szakácsok és más szakemberek sem. A több mint 2000 színes fotót és a hozzájuk tartozó leírást... bővebben...
lexikon
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!