tej

latte, le lait, leche, Milch, milk

tej
Európában általában a szarvasmarha, a juh és a kecsketej fogyasztása elterjedt...

Régebben a bivalytej is jelentős volt. A ló és a teve teje is alkalmas emberi fogyasztásra.

Beltartalmi értéke

A tej önmagában is nagyon ízletes ital. Biológiai szempontból is a legértékesebb italok közé tartozik, mert tartalmazza az emberi szervezet számára legszükségesebb, legértékesebb fehérjéket, továbbá az ugyancsak fontos kalciumot és számos vitamint -A -B1 -B2 - D. A tej alacsony ára elérhetővé teszi, hogy általánosan fogyasszák és italok készítéséhez használják. Megtalálható benne ezenkívül néhány igen fontos elem : a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, és a kén. A sokféle szénhidrát közül a tejcukor-tartalma jelentős. A tej nagyon könnyen emészthető, így mint táplálék rendkívül fontos az emberi szervezet számára.

Élettani hatása

A tej és több tejtermék gazdag jó minőségű fehérjében, ellátják a szervezetet a fontosabb B-vitaminokkal, foszforral és cinkkel, a tej kitűnő kalciumforrás. A kalcium fontos építőköve a csontozatnak és a fogaknak. A tej megfelelő mennyiségben tartalmaz foszfort, ami szintén nélkülözhetetlen az erős csontozathoz. Vegetáriánusok számára a tej értékes forrása a B12-vitaminnak, melyet mások húsételek fogyasztásával vesznek magukhoz. Figyelni kell, mert a forralás károsítja a B12-vitamint.

Konyhai felhasználása

Rendkívül sokoldalúan használható összetevő. Szinte minden típusú ételcsoportban vannak olyan receptek, melyek szerint tejet kell az adott ételhez adnunk - a levestől a süteményekig. Nem beszélve arról, hogy a tejipar alapanyaga.

Típusai

teljes tej - 3,5-5,5% zsírtartalmú tej. Csomagolás előtt pasztörizálják, azaz 80 C fokra hevítik. A homogenizált tejben a tejzsírmolekulákat mechanikus úton szétbomlasztják és a tejben egyenletesen elosztják.
zsírdús tej - 2,8-3,5% zsírtartalmú tej. Frissen vagy félig tartósítva, palackban vagy dobozban forgalmazzák.
félig fölözött tej - a 1,5–1,8%-os zsírtartalmú változat.
sovány tej - a tejzsír nagy részét eltávolítják, hogy vajat vagy tejszínt készítsenek belőle. A sovány tej legfeljebb 0,5 %-os zsírtartalmú, fogyókúrázók számára ideális.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Hozzávalók Werle, Louke, Cox, Jill
Hozzávalók
(Vince Kiadó, 2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára, de nem nélkülözhetik a szakácsok és más szakemberek sem. A több mint 2000 színes fotót és a hozzájuk tartozó leírást... bővebben...
bevásárlólista
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

124 recept tejtermékekből 124 recept tejtermékekből
Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)

Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

Sajtos-túrós ételek Sajtos-túrós ételek
Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
Szerkesztők: F. Nagy Angéla, Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták...

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Kapcsolódó cikkek