vaj

beurre, burro, Butter, manteca, mantequilla

vaj
Mindennapos élelmiszer, tejszínből készül

A vaj az emberiség egyik legrégibb élelmiszere. De nemcsak régi, hanem finom és drága is.
"Ő" a zsiradékok arisztokratája. Tejszínből állítják elő, egy köpülésnek nevezett eljárással, amely a tejszín zsírtartalmát elválasztja az írótól és homogén kenhető masszává alakítja.
A vaj, zsírtartalma alapján lehet teavaj, márkázott vaj (80%), vagy szendvicsvaj (70%).
A választék az utóbbi időben kibővült a vajkrémek széles családjával: magyaros, márványsajtos, póréhagymás, zelleres változatokkal, melyeknek zsírtartalma kb. 40%.
Persze e nemes zsiradék felhasználhatósága nem merül ki csupán a kenyérrel történő egyszerű házasságban. A vaj igazi diadala az ételekkel való kapcsolata. Minden vajjal készült étel különösen krémes, egyedi ízt kap. Mártások, sültek fényezésére, levesek főzelékek dúsítására egyaránt alkalmas, sütemények készítésénél pedig szinte megkerülhetetlen.
Talán nem véletlen, hogy a világ leghíresebb konyhái a vaj legszorgosabb felhasználói.
A francia, az olasz, az indiai, sőt a kínai konyha is nagy tisztelője a vajnak. A vele való főzés nagy gondosságot igényel, mert könnyen megég, ezért főzéshez egy úgynevezett derített vajat (vajzsír) tanácsos használni, melyet Indiában ghee-nek, Észak Afrikában smen-nek neveznek.
Nos, nem kerülhetjük meg a vajat ért vádakat sem. A támadások nem új keletűek, a harc már az ókorban elkezdődött. Róma szenátusában mélységes undorral említették meg a Rajna túloldalán élő barbár germánokat, akik minden civilizált szokással ellentétben, nem olívaolajban mártják meg kenyerüket, hanem valami undorító állati zsiradékban, melynek vaj a neve. Ez volt a vaj és a margarin első csatája, persze nem az utolsó. Rút vádakkal illetik azóta is. Igaz, ami igaz, a koleszterintartalma tényleg magas, és bizonyos transzzsírokat is tartalmaz, melyek nem igazán egészségesek, mindettől eltekintve érdemes figyelembe vennünk, hogy a vaj egy nagyon régóta használt abszolút természetes készítmény. Az nem vitatható, hogy magas vérnyomásban, cukorbetegségben, vagy koleszterin érzékenységben szenvedőknek csak igen mértékletesen szabad élvezniük ezt a rendkívüli élelmiszert, de ki sem hagyhatják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció