túró

cottage cheese, fromage blanc, Hüttenkaese, requesón, ricotta

túró
A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása során kicsapódó kazein...

Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Tehén- vagy juh- vagy kecsketejből készítenek túrót. Élettani szempontból a túró értéke hasonló a többi ‎tejsavbaktérium-kultúrával előállított tejtermékéhez.
Alacsony ‎zsírtartalma miatt viszonylag sok magas biológiai értékű ‎fehérjét, valamint kalciumot és foszfort is tartalmaz, alacsony energiatartalma miatt mindenkinek – különösen ‎idősebb embereknek és fogyókúrás étrenden lévőknek – ‎javasolt a fogyasztása. A túró rendkívül könnyen emészthető, ‎ezért felbecsülhetetlen szerepe van a gyógyításban, különösen ‎a májproblémákkal küzdő emberek esetén.
Készítése házilag ‎úgy történik, hogy 1 liter tejet egy éjszakára hagyni kell ‎megaludni meleg helyen, másnap megmelegíteni de nem forralni és egy tiszta kendőbe bele kell ‎kötni az aludttejet és felakasztani. Miután az összes savó ‎kicsöpögött belőle, a kendőben visszamarad a házitúró.‎

Ipari gyártása úgy történik, hogy a pasztőrözött sovány tejet tejsavbaktérium kultúrával oltják be. A tejalvadékot a tejsavótól centrifugálással választják szét. Ezután a túrót egyenletes masszává passzírozzák. Nem kell érlelni. Tömegének 80%-a víz. Többféle szírtartalommal hozzák forgalomba. A sovány túróhoz csomagolás előtt nem adnak tejszínt. A félszíros és zsíros túrókhoz tejszínt adnak, hogy beállítsák a zsírtartalmat.
Általában érleletlen fehér sajtnak, túrósajtnak nevezik a legtöbb helyen az ezzel az eljárással készült túrót.
Hasonló készítmény a Schichtkaese (rétegezett túró), mely valójában a túró egy fajtája, ezt azonban nem centrifugálják. Formába adagolják, így csöpög ki belőle a tejsavó.
A tejszínes/dupla tejszínes friss sajt (krémsajt) ugyanúgy készül, mint a túró, csak sokkal több folyadékot távolítanak el belőle. Sózzák, majd a kívánt zsírtartalom elérése érdekében tejszínnel dúsítják.
A Königer Frischkaese/cottage cheese rögös-szemcsés állományú túró. Úgy készül, hogy a túrómasszát kissé felmelegítik, aminek következtében a tejfehérje rögössé válik. A tejsavó eltávolítása után hideg vízzel mossák át, hogy rögös maradjon, a szemcsék ne tapadjanak össze.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
Szerkesztők: F. Nagy Angéla, Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták...

124 recept tejtermékekből 124 recept tejtermékekből
Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)

Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

Sajtos-túrós ételek Sajtos-túrós ételek
Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...

Finomságok túróval Finomságok túróval
Kiadó: Bakony Zrt. (2009)

Ez a kis receptkönyv nem jöhetett volna létre Önök nélkül. Önök voltak azok, akik 2008 őszén játékos...