kefir

kefir
A kefir a Kaukázusi-hegység északi részéről származó joghurtféleség...

Jellemzői

A tejsavbaktériumok mellett élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne. A hagyományos kefirt friss tejből és kefir szemcsékből készítik. A kefir szemcsék puha, fehér biomassza képződmények, amelyek proteinekből, zsírokból és oldódó poliszacharidokból állnak.
A kefír krémes állagú, íze enyhén kesernyés. 35-40 féle aromát tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának kialakításához. A tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő.

Élettani hatása

Az élőflórás kefir elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.

Konyhai felhasználása

Általában "frissen" fogyasztjuk, szendvicsekhez, hideg étkezésekhez. Ivó változatai hűtve, meleg időben rendkívül jól hűtenek, nagyon kellemesek, kedveltek. Saláta dresszingek készítéséhez nagyon jól használható.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció