ghee

tisztított vaj

ghee
A tejfehérjétől forralással megszabadított, azaz tisztított vaj...

A ghee szanszkrit szó, jelentése "tisztított vaj". Tradicionális indiai élelmiszer, amely bivaly vagy tehén tejéből készített vajból készül. A ghee készítésére azért volt szükség, mert az indiai éghajlaton a vaj hamar megromlott mivel nem volt mód a hűtött tárolására. A vaj felforralása során elpárolog belőle a nedvesség nagy része, a tejfehérje valamint a tejcukor is, vagyis minden könnyen romlandó összetevő.
A ghee-t Indiában, Pakisztánban, Bangladesben fogyasztják, de nem csak praktikus zsiradékfajta, hanem szorosan összefügg a vallással, mivel az ayurvédikus konyha egy meghatározó alapanyaga. Sokat vesztett népszerűségéből, mivel indiai viszonylatban drága és nagyon a magas a zsírtartalma. Növényi olajokkal helyettesítik, mustárolajjal, szezámolajjal és kókuszolajjal.
Célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Előnye, hogy évekig eltartható, elkészítése viszont sok időt vesz igénybe. Vastag fenekű edényben 1–2 kg vajat állandó kevergetés mellett lassú tűzőn hevítsünk fel forrásig, majd mérsékeljük a hőfokot. A keletkező habot időnként szedjük le róla. Addig süssük, amíg átlátszóvá, aranyszínűvé nem válik. Ha már nem habzik vegyük le a tűzről, hagyjuk leülepedni. Finom szövésű anyagon vagy apró lyukú szűrőn szűrjük át. Hagyjuk kihűlni, majd megszilárdulni.
Tárolása egyszerű, jól záródó üvegben akár hűtés nélkül is sokáig eltartható.
Sütésre, főzésre kiválóan alkalmas. A vaj hevítésével laktózmentes zsiradékot kapunk így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció