tejföl

crema agria, crème fraîche, panna, Sauerrahm, sour cream, szmetana

tejföl
A tejföl édes tejszínből savanyítással készül...

Jellemzői, elterjedése

A tejföl vagy tejfel csontfehér színű, kellemes, aromásan savanykás ízű, homogén, sűrűn folyós tejkészítmény. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." A magyar élelmiszerszabvány szerint a tejföl kizárólag tejből készülhet. A tejföl az aludttej föle, annak zsírtartalma, azaz savanyú tejszín. A jó minőségű tejföl színe hófehér, állománya sűrűn folyó, krémes, íze enyhén savanykás. Zsírtartalma legalább 10%; de 20% zsírtartalom alatt félzsíros tejföl a hivatalos megnevezése.
Ismertek magasabb zsírtartalmú változatai, mint például a francia eredetű crème fraîche, ami legalább 30% tejzsírt tartalmaz.
A tejföl eredetileg minden bizonnyal Oroszországból származott, innen terjedt el előbb Európa, azután a világ többi országában. Magyarországon kívül számtalan konyha ismeri és használja a tejfölt. Azonban amit az angolok sour creamnek hívnak, annak zsírtartalma általában 12-16% között van. A magyar tejföl nem a sour creamnek, hanem inkább az orosz szmetanának felel meg.
Finnországban az egyik legáltalánosabban használt ételalapanyag. Az orosz és az ukrán konyha évszázadok óta ismeri, például a borscs egyik fontos eleme. Németországban is általánosan ismert a tejföl, kiváltképp egyes tartományok helyi konyháiban (Hessen, Thüringia, stb.). A görög és bolgár konyha elsősorban saláták készítéséhez használja fel. A japán konyha egyes szusik készítéséhez használja. Érdekesség, hogy a kínai konyha nem használja a tejfölt - egyszerűen romlott tejnek tekintik.

Konyhai felhasználása

Tejfölből a magyar konyha az átlagosnál nagyobb mennyiséget használ. Jól harmonizál a paprikás csirke, a borjú, a bárány ízével. Hagyományos magyar ételek, mint például a paprikás csirke, töltött-, rakott-, székelykáposzta, a túrós csusza, a sonkáskocka és a legtöbb édes tészta is tejföllel készül. Továbbá nagyon sok leveshez, mártáshoz és főzelékhez is használjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció