lencse

lenticchia, lentil, lentille, Linse

lencse
A mediterrán és az indiai konyha fontos hüvelyes zöldségnövénye...

Származása és elterjedése

Egyik legrégebbi termesztett növényünk. Őshazája Nyugat-Ázsia száraz hegyvidékein van. Ma a Földközi-tenger vidéken a legelterjedtebb európai termesztése.

Beltartalmi értéke

Étrendi hatása jobb mint a babé, vagy a borsóé. 23% könnyen emészthető fehérjét és szabad aminósavakat, B1-B2 vitamint tartalmaz. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek is fogyaszthatják szemben más hüvelyesekkel.

Típusai

Színe barnászöld, a szemek kerekek, laposak. Kis és nagy magvú fajták vannak, a kis magvúak könnyebben fövők. Ennek ellenére az ízlés a nagyobb szemű fajták felé tolódik el. Szintén áztatni kell főzés előtt, mint a szárazbabot. Ismert még a piros színű változata a Lens esculenta, melynek a purintartalma magas, ezért köszvényeseknek nem ajánlott a fogyasztása. Ezt a típust nem kell áztatni.

Sárga lencse - (toor dal, tovar dal) - Indiában elterjedt, curryvel főételként vagy köretként tálalják. Őrölve is használják. Enyhén édeskés, dió ízű.

Zöld lencse - az Európában legelterjedtebb típus. A Le Puy vidékén (Franciaország) környékén termesztett zöld lencse az első zöldség, mely megkapta az eredetvédettséget.

Fekete lencse -Dél-Amerikából származik, apró magvú fajta. A kaviárra utalva beluga lencsének is nevezik. Főzés előtt nem kell beáztatni. Főzés során megőrzi alakját. Szárnyasok és halak mellé köretként tálalják.

Indiai barna lencse - főzés során pép lesz belőle.

Konyhai felhasználása

A magyar konyhában leves és főzelék készül belőle, de salátának is nagyon finom. Indiában lisztformában is fontos élelmiszer, cripset is készítenek belőle, ami különböző mártogatós fogásokhoz nagyon finom. Nálunk tradíció az újévi lencseleves, vagy lencsefőzelék fogyasztása – hátha egyszer tényleg bejön!!! A babérlevelet, fokhagymát, hagymát használjuk a magyar konyhában a lencse ételek fűszerezésére. Savanyítani pedig általában citrommal, mustárral, ecettel szokták. A vörös lencsét egzotikusabb fűszerekkel is társíthatjuk, mint pl. a curry, római kömény.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció