szójabab

soja, soy

szójabab
A keleti konyhák fontos alapanyaga...

Kelet-Ázsiából származik, géncentruma Kínában van.
Élelmiszerként húspótló.
Őrleményéből tej és sajtszerű készítményeket állít elő az élelmiszeripar, de használják margarin, édességek, hústöltelékek és pástétomok előállítására is.
A szójabab színe a sárgától a zöldön és a vörösön át a feketéig változik.
Tápanyagokban, fehérjékben gazdag (20% zsírt, 40% fehérjét tartalma), a keleti táplálkozás fontos eleme már hosszú ideje. Babtúrót (Japánban:tofu), ízletes tésztát (harusame), és édes cukrásztésztát készítenek belőle.
A szóját erjesztik is és ízesítőket készítenek belőle, pl. szójaszószt, ezt Japánban shoyunak, Indonéziában tempehnek, és misonak nevezik.
Napjainkban a szójából nyugati ételeket is előállítanak, de használják ipari célokra is. Olajat, lisztet, húspótló szójakockát és granulátumot, sőt "tejet" is készítenek belőle.
Az ősi Kína öt szent magjának egyike a szója. Nagyon kemény, hosszú főzést igényel, de kapható előfőzött változat is.
Csíráztatni is lehet, a hosszú ropogós csíranövények nyersen a legízletesebbek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
szójabab
A főzés alapanyagai Bailey, Adrian
A főzés alapanyagai
(Novotrade Kiadó, 1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsok, halak, tészták és még sok más étek bemutatásával. Alapvető tudnivalók a hétköznapi és különleges... bővebben...
lexikon
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!